search

Κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι

Ελληνική, παραδοσιακή, εύκολη και πεντανόστιμη. Η σημερινή συνταγή κρύβει στο DNA της τη ζεστασιά της οικογενειακής θαλπωρής, τα μεσημέρια που όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι. Στο βίντεο ξέχασα να βγάλω τα μακαρόνια που βράζουν μέσα στη σάλτσα!

Tip 1: Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο το βγάζουμε στο πλάι σε μια πιατέλα. Ακόμα κι αν η σάλτσα μοιάζει υδαρής προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό πριν βάλουμε τα ζυμαρικά γιατί διαφορετικά θα κολλήσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό.Έπειτα προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας μέσα στη σάλτσα ντομάτας για να δέσει η σάλτσα με το άμυλο αλλά και για να μαγνητίσουν τη σάλτσα γύρω τους.

Tip 2: Εναλλακτικά για το χοντρό μακαρόνι μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυλοπίτες ή ρύζι.

Tip 3: Ο χρόνος βρασμού για το κοτόπουλο αλλάζει ανάλογα με το κρέας, Για μαλακό κοτόπουλο θα χρειαστείς 1 ώρα, για αλανιάρικο θα σου πάρει 1,5 ώρα ενώ για κόκκκορα θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 ώρες.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 1  κοτόπουλο κομμένο σε 6 η 8 κομμάτια από το χασάπη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 800 γρ ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 συσκ. μακαρόνια χοντρά Νο 2
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζητάμε από το χασάπη να κόψει το κοτόπουλο σε κομμάτια. Εναλλακτικά το κόβουμε εμείς σε 6-8 κομμάτια
  • Ταμπονάρουμε ελαφρά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
  • Αλευρώνουμε τα κομμάτιαα κοτόπουλο
  • Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά
  • Σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
  • Στη συνέχεια κάνουμε ένα κενό στο κέντρο της κατσαρόλας και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το καρότο.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά και σβήνουμε με κρασί.
  • Έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα κι ένα ποτήρι νερό.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση κι έπειτα χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε. Αν το κοτόπουλο είναι αλανιάρικο θα χρειαστεί 1,5 ώρα, διαφορετικά θα χρειαστεί 1 ώρα.
  • Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε και το δαφνόφυλλο.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο με μια λαβίδα σε μια πιατέλα.
  • Στη συνέχεια, βράζουμε ένα ποτήρι νερό και τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Το άμυλο των ζυμαρικών θα δέσει τη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα βάζοντας τη βάση τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο από πάνω.
  • Γαρνίρουμε με ένα σκληρό τυρί τριμμένο όπως κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
Cool Artisan