Το σπίτι μοσχοβολάει κέικ, στην πιο ελαφριά εκδοχή του, χωρίς βούτυρο με μαύρη ζάχαρη. Σήμερα ξεφουρνίζουμε ένα απολαυστικό κέικ με ελαιόλαδο ιδανικό για πρωινό ή για συνοδευτικό με τον απογευματινό καφέ!
Μπορείς να το αρωματίσεις όπως σου αρέσει: με κανέλα, λεμόνι ή και ματίχα. Εγω προτιμώ πάντα να του δίνω γεύση με ξύσμα πορτοκαλιού.
Δες εδώ το βίντεο:
Διάβασε Επίσης:
- Τα 12 απαραίτητα εργαλεία ζαχαροπλαστικής που πρέπει να έχεις στο σπίτι
- Έρευνα Αγοράς: Οι 10+1 καλύτερες κουζινομηχανές της αγοράς
- Έρευνα Αγοράς: Τα 10+1 καλύτερα blender της αγοράς
- Έρευνα Αγοράς: 14 Ψάθινα, διακοσμητικά καλάθια για το σπίτι σου
- Έρευνα αγοράς: Οι 10 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. κοφτά baking powder
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 300 γρ. ζάχαρη (καστανή)
- 2 βανιλίνες ή 1 κ.τ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 400 γρ. ελαιόλαδο Μυτιλήνης (ή ηλιέλαιο)
- 200 γραμ. γιαούρτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ελαιόλαδο και αλεύρι για τη φόρμα ψησίματος του κέικ
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υγρά συστατικά.
- Ξεκινάμε χτυπώντας τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη,
- Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Προαιρετικά προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε με ελαιόλαδο τη φόρμα που θα ψήσουμε το κέικ. Με μια χαρτοπετσέτα ή ένα πινέλο απλώνουμε το ελαιόλαδο σε όλο το σκεύος.
- Καλύπτουμε και με αλεύρι να πάει παντού σε όλη τη φόρμα.
- Τέλος, γεμίζουμε τη φόρμα μέχρι τα 3/4 με το μείγμα
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 55 με 60 λεπτά.
- Μπορούμε τα τελευταία 15 λεπτά να καλύψουμε με αλουμινόχαρτο για να μην ¨καεί¨η επιφάνεια.
- Όταν βγει, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε.
- Προαιρετικά, διακοσμούμε την επιφάνεια με λιωμένη, μαύρη κουβερτούρα.