search

Κασερόπιτα με μπέικον

Μια πίτα που θα λατρέψεις σε κάθε κομμάτι! Κασερόπιτα του ονείρου με μια γέμιση ελαφρώς πικάντικη και υπέροχα μαστιχωτή. Τέλεια για τα γιορτινά τραπέζια αλλά ακόμα και για το ταπεράκι στο σχολείο ή στη δουλειά.

Φυσικά μπορείς να παραλείψεις το αλλαντικό ή να το αντικαταστήσεις με κοτόπουλο, λουκάνικο, απάκι, ή σύγκλινο! Ακόμα και με γαλοπούλα. Το σημαντικό tip για πετύχεις τέλειο αποτέλεσμα σαν σουφλέ είναι να αφήσεις την πίτα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την ψήσεις.



Υλικά

Για τη γέμιση
  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • 500 γρ. κασέρι, τριμμένο στο λεπτό
  • 2 αυγά, ελευθέρας βοσκής
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 φέτες μπέικον
Για το στήσιμο
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά, ελευθέρας βοσκής
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml ελαιόλαδο (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  • Σοτάρουμε ελαφρώς το μπέικον
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού, χωρίς όμως να καεί.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μπέικον και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Καλύπτουμε με μια μεμβράνη την επιφάνεια της κατσαρόλας, να εφάπτεται στο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  • Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ και έπειτα τα ρίχνουμε στο μείγμα που έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Προαιρετικά προσθέτουμε αλάτι. Για εμένα το κασέρι είναι αρκετά αλμυρό και δεν χρησιμοποιώ έξτρα αλάτι.
Για το στήσιμο της πίτας
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε τα 5 φύλλα στη βάση του ταψιού μας, αλοίφοντας με ελαιόλαδο το καθένα ξεχωριστά. Θέλουμε τα φύλλα να καλύψουν καλά τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Τοποθετούμε και τα άλλα 5 φύλλα στη βάση του ταψιού μας, αλοίφοντας με ελαιόλαδο το καθένα ξεχωριστά.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα κορδόνι. Αν βλέπουμε ότι το κορδόνι βγαίνει αρκετά "χοντρό" κουρέβουμε τα φύλλα με ένα ψαλίδι.
  • Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας
  • Με ένα πριονωτό μαχαίρι χαράσσουμε τα κομμάτια και κόβουμε το "κορδόνι" που έχουμε φτιάξει. Το μαχαίρι δεν πρέπει να φτάσει στη βάση της πίτας γιατί αν κόωουμε τα φύλλα της βάσης δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο για δυο λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
  • Περιχύνουμε την πίτα και αφήνουμε 10 λεπτά να απορροφηθεί το μείγμα.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει αλλά να ψηθεί και από κάτω. Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο φούρνο μας, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και έπειτα κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Cool Artisan