Έπρεπε να έρθει το 2020 για να ανακαλύψουν οι μπαρίστα της Νοτίου Κορέας το “φραπόγαλο”. Ναι, ο καφές που πίνουμε στην Ελλάδα από τα ΄50s έγινε ο πιο viral καφές στον πλανήτη (κυρίως μέσα από το instagram) με αφετηρία της χιπστερικές καφετέριες της Κορέας.
Συμφωνα με το wikipedia o φραπέ είναι ελληνικής επινόησης αφρώδης κρύος καφές. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές και νερό, ενώ προαιρετικά προστίθενται ζάχαρη ή και γάλα. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στη Θεσσαλονίκη. ο μύθος θέλει να φτιάχνεται τυχαία σε ένα από τα περίπερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ένα μεσημέρι με πολύ ζέστη.
Φέτος το Φλεβάρη, και ενώ η Νότιος Κορέα ήταν σε καραντίνα, οι local καφετζήδες ανακάλυψαν ξανά τη μαγεία του “φραπέ γλυκός με γάλα”. Το μόνο που άλλαξαν είναι ο τρόπος που στήνεις τον καφέ στο ποτήρι. Έτσι, αντι να χτυπήσουν τον καφέ με τη ζάχαρη και μετά να βάλουν πάγο, νερό και γάλα, έκαναν το εξής: Χτύπησαν τη ζάχαρη με το καφέ και ζεστό νερό μέχρι να φτιάξουν μια παχύρευστη κρέμα, έβαλαν στο ποτήρι τον πάγο και το γάλα και από πάνω πρόσθεσαν την κρέμα.
Δοκίμασε το κι εσύ
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
- Μισό ποτήρι κρύο γάλα
- Παγάκια μέχρι τα 3/4 του ποτηριού
Εκτέλεση
- Βάζεις σε ένα μπολ τον καφέ με τη ζάχαρη και το ζεστό νερό
- Χτυπάς καλά με αυγοδάρτη (ή ακόμα και μιξεράκι) μέχρι να έχεις μια πλούσια κρέμα
- Βάζεις τον πάγο στο ποτήρι
- Προσθέτεις το γάλα από πάνω
- Και τέλος, προσθέτεις την κρέμα καφέ