Στα ελληνικά έχει επικρατήσει να τη λέμε πάστα φλόρα. H πραγματική ονομασία του γλυκίσματος που στιγμάτισε την ελληνική μικροαστική κουζίνα των 60s, 70s και 80s είναι pasta frola. Η ιταλική καταγωγή της -το όνομα αναφέρεται σε ζύμη για τάρτες- διευκόλυνε τη διάδοσή της στη χώρα μας («ούνα φάτσα, ούνα ράτσα»), αλλά και σε αρκετές χώρες της Νοτίου Αμερικής, μέσω των Ιταλών μεταναστών. Στην πανεύκολη εκδοχή που σου προτείνω, με μαρμελάδα μήλο, θα χρειαστείς μόνο 5 υλικά.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 100 γρ ζάχαρη άχνη
- 200 γρ βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 1 αβγό
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ μαρμελάδα μήλο
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τη μαρμελάδα) μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τα ζυμώνουμε με το φτερό του μίξερ μέχρι να έχουμε μια ζύμη.
- Τη βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά να σφίξει.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί, κρατώντας λίγη στην άκρη για τις «γραμμές» της επιφάνειας.
- Απλώνουμε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα αφήνοντας κενό 1 εκ. περιφερειακά.
- Χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη ζύμη για να φτιάξουμε τις «γραμμές» σαν μακρόστενα μπαστούνια.
- Τα τοποθετούμε διαγώνια στην επιφάνεια σχηματίζοντας ένα καρό σχέδιο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45-50 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε.