search

Παραδοσιακά, καλοκαιρινά, μελωμένα

Tip 1: Ο αριθμός των λαχανικών (ντομάτες, πιπεριές) αλλάζει ανάλογα το μέγεθος τους. Προτιμώ πάντα τις πιο μικρές ντομάτες γιατί μαγειρεύονται πιο ωραία.

Tip 2: Πάντα επιλέγουμε ρύζι καρολίνα. Ξέρω ότι υπάρχει η τάση να σοτάρεις το ρύζι πριν το βάλεις στα λαχανικά αλλά παραδοσιακά δεν υπήρχε αυτό το βήμα σε κανένα ελληνικό σπίτι. Μας ήρθε από το ιταλικό ριζότο σαν βήμα – δεν το θεωρώ απαραίτητο.

Tip 3: Όλη η γεύση έρχεται από το μαϊντανό, το δυόσμο, το κουκουνάρι, τη σταφίδα κ το καλό ελαιόλαδο.

Tip 4: Οπωσδήποτε: η σάλτσα (ντομάτα και νερό) πρέπει να φτάνει στα μισά από τις ντομάτες και να καλύπτει σχεδόν όλες τις πατάτες πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4 πατάτες (700γρ)
  • 10 τομάτες
  • 3 πιπεριές
  • 180 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. σταφίδες
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 500 ml νερό
  • 1 κτσ φρυγανιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες.
  • Ξεκινάμε σοτάροντας το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι, χωρίς ελαιόλαδο, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Βάζουμε στη βάση του ταψιού το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα τακτοποιούμε βρίσκοντας την τελική θέση που θα έχουν στο ταψί μας.
  • Κόβουμε την επάνω πλευρά από τα λαχανικά φροντίζοντας να μείνει κολλημένη στο σώμα.
  • Με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες.
  • Καθαρίζουμε τις πιπεριές από σπόρια.
  • Βάζουμε 1 πρέζα ζάχαρη στη βάση κάθε ντομάτας
  • Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το εσωτερικό από τις ντομάτες, 2 κρεμμύδια και χτυπάμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το μισό μίγμα του μπλέντερ σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το ρύζι, δυόσμο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.
  • Γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 2/3 γιατί θα φουσκώσεις το ρύζι.
  • Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας από το μπλέντερ και το νερό πάνω από τα λαχανικά και τις πατάτες.
  • Σκεπάζουμε τα λαχανικά
  • Προσθέτουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά κι ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε σταυρωτά με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 45 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και ψήνουμε για ακόμα 45 λεπτά.
  • Απολαμβάνουμε ζεστά αλλά και κρύα είναι πεντανόστιμα.
Cool Artisan