Παραδοσιακά, καλοκαιρινά, μελωμένα
Tip 1: Ο αριθμός των λαχανικών (ντομάτες, πιπεριές) αλλάζει ανάλογα το μέγεθος τους. Προτιμώ πάντα τις πιο μικρές ντομάτες γιατί μαγειρεύονται πιο ωραία.
Tip 2: Πάντα επιλέγουμε ρύζι καρολίνα. Ξέρω ότι υπάρχει η τάση να σοτάρεις το ρύζι πριν το βάλεις στα λαχανικά αλλά παραδοσιακά δεν υπήρχε αυτό το βήμα σε κανένα ελληνικό σπίτι. Μας ήρθε από το ιταλικό ριζότο σαν βήμα – δεν το θεωρώ απαραίτητο.
Tip 3: Όλη η γεύση έρχεται από το μαϊντανό, το δυόσμο, το κουκουνάρι, τη σταφίδα κ το καλό ελαιόλαδο.
Tip 4: Οπωσδήποτε: η σάλτσα (ντομάτα και νερό) πρέπει να φτάνει στα μισά από τις ντομάτες και να καλύπτει σχεδόν όλες τις πατάτες πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο.
Δες εδώ το βίντεο:
Υλικά
- 100 ml ελαιόλαδο
- 4 πατάτες (700γρ)
- 10 τομάτες
- 3 πιπεριές
- 180 γρ. ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμύδια
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 20 γρ. σταφίδες
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 500 ml νερό
- 1 κτσ φρυγανιά
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες.
- Ξεκινάμε σοτάροντας το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι, χωρίς ελαιόλαδο, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Βάζουμε στη βάση του ταψιού το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τις πατάτες.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα τακτοποιούμε βρίσκοντας την τελική θέση που θα έχουν στο ταψί μας.
- Κόβουμε την επάνω πλευρά από τα λαχανικά φροντίζοντας να μείνει κολλημένη στο σώμα.
- Με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες.
- Καθαρίζουμε τις πιπεριές από σπόρια.
- Βάζουμε 1 πρέζα ζάχαρη στη βάση κάθε ντομάτας
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το εσωτερικό από τις ντομάτες, 2 κρεμμύδια και χτυπάμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μισό μίγμα του μπλέντερ σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το ρύζι, δυόσμο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 2/3 γιατί θα φουσκώσεις το ρύζι.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας από το μπλέντερ και το νερό πάνω από τα λαχανικά και τις πατάτες.
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά
- Προσθέτουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά κι ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε σταυρωτά με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 45 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και ψήνουμε για ακόμα 45 λεπτά.
- Απολαμβάνουμε ζεστά αλλά και κρύα είναι πεντανόστιμα.