search

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

 

Μια παραδοσιακή σούπα από τη Γαλλία, μια σούπα που θα λατρέψεις από την πρώτη δοκιμή. Το μυστικό είναι στο αργό καραμέλωμα των κρεμμυδιών τα οποία θα χρειαστούν περίπου 1,5 ώρα στην κατσαρόλα. Δεν υπάρχει γρήγορη “παράκαμψη” για αυτό το βήμα!

Tip 1: Ένα από τα βασικά υλικά αυτής της συνταγής είναι το φρέσκο θυμάρι. Αν δεν έχεις, μπορείς να το αντικαταστήσεις με ξερό.

Tip 2: Στη Γαλλία θα βρεις εύκολα σκεύη – πιάτα που μπαίνουν και στο φούρνο για να φτιάξεις την παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα. Στην Ελλάδα που δεν έχουμε αντίστοιχα σκεύη μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και να χρησιμοποιήσουμε πήλινα από γιαούρτι, μια και κάθε σπίτι έχει ένα τέτοιο πήλινο.

Tip 3: Παραδοσιακά η συνταγή σερβίρεται με φέτες μπαγκέτας αλλά μπορείς να παίξεις με ό,τι ψωμί σου ταιριάζει.



Υλικά

  • 1 κιλό κρεμμύδια (5-6 μεγάλα-κομμενα σε λεπτές φέτες)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 .300 ml ζεστό ζωμό κρέατος (ή λαχανικών)
  • 1/4 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι (ή ένα κτγ ξερό θυμάρι)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το στήσιμο
  • Φέτες από χωριάτικο ψωμί
  • 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και χαμήλωνουμε το μάτι στο 2.
  • Σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύωντας τακτικά, για 1,5 ώρες
  • Έπειτα δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο και προσθέτουμε το θυμάρι και το σκόρδο.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
  • Προσθέτουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια και σιγοβράζουμε για άλλα τριάντα λεπτά.
  • Σερβίρουμε σε πυρίμαχα μπολ
  • Στερεώνουμε το ψωμί πάνω από το σκεύος μας και γαρνίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.
  • Μεταφέρουμε στο φούρνο, στην υψηλότερη σχάρα και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.