search

Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

Το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό που πάντα κάναμε στο σπίτι μου πριν τις Απόκριες. Και όταν λέω εμείς εννοώ βέβαια τη μάνα μου που κάνει την ίδια συνταγή εδώ και χρόνια πάντα με μεγάλη επιτυχία. Ποτέ κανένα γαλακτομπούρεκο που έφαγα έξω δεν συγκρίθηκε με αυτό της μάνας μου.

Και για το λόγο αυτό αποφάσισα να μην μπω σε διαδικασία σύγκρισης με τις δικές μου ικανότητες! Το πήγα λίγο πλαγίως και τόλμησα της σοκολατένια του εκδοχή με τη βοήθεια της ΔΩΔΩΝΗ που έχει το πιο αρωματικό βούτυρο, ιδανικό για το αποτέλεσμα που θέλω στη γεύση.

 

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για την κρέμα
  • 700 γρ. φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 180 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για το φύλλο
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας κομμένο στη διάσταση του ταψιού (30x24 εκ.) δηλαδή κομμένο κάθετα στη μέση
  • 250 γραμ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σιρόπι
  • 1 kg ζάχαρη
  • 700 γραμ. νερό

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό (για τέσσερα λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός).
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος. να κρυώσει εντελώς. Πρέπει να είναι εντελώς κρύο όταν θα σιροπιάσουμε το γλυκό. Μπορείς να το ετοιμάσεις και από την προηγούμενη μέρα.
Για την κρέμα
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα ΔΩΔΩΝΗ, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους έξι κρόκους.
  • Λίγο πριν πάρει βράση ρίχνουμε το ένα τρίτο από το μίγμα της κρέμας στο μίγμα των αυγών ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε ξανά πίσω στην κατσαρόλα.
  • Συνεχίζουμε το γρήγορο ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίζει να κοχλάζει
  • Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει και να πάρει ένα ωραίο σοκολατένιο χρώμα
  • Καλύπτουμε με βούτυρο ένα ταψί 30 x 24 εκ. χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τοποθετούμε στο εσωτερικό του ένα-ένα τα μισά από τα φύλλα.
  • Καθένα που βάζουμε το αλοίφουμε με βούτυρο καλά και το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική μεριά του ταψιού
  • Αδειάσουμε στο ταψί τη ζεστή κρέμα και συνεχίζουμε να βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα αφού προηγουμένως τα έχουμε κόψει έτσι ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος με το ταψί δηλαδή 30 x 24 εκ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο-λίγο με το κρύο σιρόπι
  • Αφήνουμε κατά μέρος για αρκετές ώρες ή για μία νύχτα μέχρι να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.
Cool Artisan