Η σημερινή συνταγή είναι απλή αλλά με μεγάλη διατροφική αξία κι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: να επιλέγουμε στη μαγειρική μας μια ποικιλία από πρώτες ύλες που ενισχύουν την αγρο-βιοποικιλότητα.
Σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) – Mediterrranean Agronomic Institute of Chania, CIHEAM MAICh (@ciheam_chania) που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο BioValue/Horizon2020 (https://www.biovalue-project.eu/) θέλουμε να δείξουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα υλικά στην κουζίνα μας. Χρησιμοποιώντας τρόφιμα και ποικιλίες που δεν είναι ευρέως πολύ γνωστά όπως ο φαγόπυρος, η τσακώνικη μελιτζάνα, το ατζούρι/αρμένικο αγγούρι, η πικραλίδα/ταραξάκο κλπ, που αποτελούν πολύτιμους φυσικούς πόρους, πλούσιους σε διατροφική αξία αλλά και μπορούν να συμβάλουν σε νέες γαστρονομικές εμπειρίες, καταφέρνουμε να κάνουμε ένα βήμα υπέρ του πλανήτη. Η χρήση προϊόντων που δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην κουζίνα μας είναι ένας τρόπος να αποδείξουμε το σεβασμό μας στο περιβάλλον και να ενισχύσουμε τη βιοποικιλότητα του.
Μπορείς και εσύ να συμβάλλεις στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Δοκίμασε τις συνταγές που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και πες μας τη γνώμη σου συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα βρεις με ένα κλικ: εδώ.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 300 γρ. κόκκινες φακές
- 200 γρ. καστανό ρύζι
- ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 4 - 5 πιπεριές τουρσί, ψιλοκομμένες
- 4 - 5 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
- βαλσάμικο ξύδι
- ρίγανη
- αλάτι Ιμαλαΐων
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις φακές και το ρύζι.
- Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
- Κόβουμε τα αγγουράκια και τις πιπεριές σε μικρούς κύβους.
- Βράζουμε τις φακές για περίπου 20 -25 λεπτά κι έπειτα τις στραγγίζουμε
- Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ κι ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε σαν ορεκτικό.