Υγιεινό πιάτο, κατάλληλο για να μας φέρει στα ίσα μας μετά τις διατροφικές και λοιπές ατασθαλίες της εορταστικής περιόδου. Το πλιγούρι δένει υπέροχα με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ενώ το παντζάρι ισορροπεί ιδανικά τις γεύσεις.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κούπα πλιγούρι
- 2 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα του (ψιλοκομμένα)
- ¼ μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια με το χέρι
- ¼ κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια με το χέρι
- 5 λαχανάκια Βρυξελλών
- ½ παντζάρι κομμένο σε κομμάτια
- 1 κούπα ζωμό λαχανικών
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 1 κούπα πλιγούρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα, σοτάροντας για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα τα μυρωδικά, 1 κούπα ζωμό λαχανικών, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε το τηγάνι πίσω στη φωτιά.
- Μόλις το μείγμα ξεκινήσει να κάνει φουσκάλες, σκεπάζουμε με ένα καπάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
- Μετά από 10 λεπτά το πλιγούρι μας είναι έτοιμο.
- Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το μπρόκολο με το κουνουπίδι και τα λαχανάκια κομμένα στη μέση μέχρι να είναι al dente.
- Μόλις βράσουν, τα περνάμε για λίγα δευτερόλεπτα από ένα σχαροτήγανο να αποκτήσουν «τραγανή» υφή στο εξωτερικό.
- Για το παντζάρι, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο βρασμένο ή να το φτιάξουμε εμείς. Αν θέλουμε να το φτιάξουμε το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο, βάζουμε αλάτι και πιπέρι, το τυλίγουμε και το ψήνουμε για 40 λεπτά στο φούρνο. Έπειτα το βγάζουμε και το ξεφλουδίζουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκα μυρωδικά τις αρεσκείας μας και τέλος βάζουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Βάζουμε σε ένα πιάτο, ρίχνουμε ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.