search

Cheesecake φούρνου με βάση από μελομακάρονα

Το cheesecake φούρνου, ή αλλιώς New York Cheesecake, αποκτά γιορτινή υπόσταση και διεκδικεί μια θέση στο γιορτινό τραπέζι. Η βάση του γίνεται πιο πλούσια με μελομακάρονα αντί για τα απλά μπισκότα.

Tip 1: Μπορείς να δώσεις ακόμα πιο έντονο χαρακτήρα στην κρέμα προσθέτοντας ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι ή ελάχιστο τζίντζερ.

 



Υλικά

Για τη βάση
  • 250 γρ. μελομακάρονα
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε μέτρια φωτιά
Για την κρέμα
  • 900 γρ. τυρί κρέμα
  • 240 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 4 αυγά

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Παίρνουμε ένα τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα και διάμετρο 27 εκ. και καλύπτουμε τη βάση του με λαδόκολλα.
  • Χτυπάμε τα μελομακάρονα στο blender με το λιωμένο βούτυρο για 2 λεπτά
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και με ένα ποτήρι το πιέζουμε να γίνει συμπαγές και ισόπαχο.
  • Τέλος, ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προσθέσουμε την κρέμα
Για την κρέμα
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα γάλατος με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με ένα μίξερ χειρός.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα μέσα στο τσέρκι, αφού έχει κρυώσει ελαφρώς η βάση του.
  • Χτυπάμε καλά το τσέρκι στο πάγκο της κουζίνας.
  • Καλύπτουμε το τσέρκι γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
  • Μεταφέρουμε το τσέρκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί.
  • Προσθέτουμε νερό στο ταψί να φτάνει περίπου στα μισά από το τσέρκι.
  • Αυτό ονομάζεται μπεν μαρί φούρνου και συντελεί στο να ψηθεί το cheesecake ομοιόμορφα και να μην κάνει ρωγμές στην επιφάνεια.
  • Τέλος, ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180°C.Βγάζουμε το τσέρκι από το ταψί με το νερό, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξεφορμάρουμε.
Cool Artisan