Το cheesecake φούρνου, ή αλλιώς New York Cheesecake, αποκτά γιορτινή υπόσταση και διεκδικεί μια θέση στο γιορτινό τραπέζι. Η βάση του γίνεται πιο πλούσια με μελομακάρονα αντί για τα απλά μπισκότα.
Tip 1: Μπορείς να δώσεις ακόμα πιο έντονο χαρακτήρα στην κρέμα προσθέτοντας ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι ή ελάχιστο τζίντζερ.
Υλικά
Για τη βάση- 250 γρ. μελομακάρονα
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε μέτρια φωτιά
- 900 γρ. τυρί κρέμα
- 240 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 4 αυγά
Εκτέλεση
Για τη βάση- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Παίρνουμε ένα τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα και διάμετρο 27 εκ. και καλύπτουμε τη βάση του με λαδόκολλα.
- Χτυπάμε τα μελομακάρονα στο blender με το λιωμένο βούτυρο για 2 λεπτά
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και με ένα ποτήρι το πιέζουμε να γίνει συμπαγές και ισόπαχο.
- Τέλος, ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προσθέσουμε την κρέμα
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα γάλατος με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με ένα μίξερ χειρός.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
- Μεταφέρουμε την κρέμα μέσα στο τσέρκι, αφού έχει κρυώσει ελαφρώς η βάση του.
- Χτυπάμε καλά το τσέρκι στο πάγκο της κουζίνας.
- Καλύπτουμε το τσέρκι γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε το τσέρκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί.
- Προσθέτουμε νερό στο ταψί να φτάνει περίπου στα μισά από το τσέρκι.
- Αυτό ονομάζεται μπεν μαρί φούρνου και συντελεί στο να ψηθεί το cheesecake ομοιόμορφα και να μην κάνει ρωγμές στην επιφάνεια.
- Τέλος, ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180°C.Βγάζουμε το τσέρκι από το ταψί με το νερό, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξεφορμάρουμε.