search

Φτιάχνω τυρόψωμο σε φόρμα του κέικ και προσθέτω μια έκπληξη!



Υλικά

Υλικά για 2 τυρόψωμα
  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 25 γρ, νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1½ φλιτζ. νερό (ανάλογα με το αλεύρι ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο)
  • λίγο λάδι για το μπολ
Για τη γέμιση:
  • 350 γρ. φέτα πικάντικη, σε τρίμματα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ή ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • λίγο επιπλέον αλεύρι
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε ενεργοποιώντας τη μαγιά.
  • Τη διαλύουμε σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη για να διαλύσουμε τυχόν σβώλους.
  • Όταν αφρίσει η επιφάνεια καταλαβαίνουμε ότι η μαγιά είναι έτοιμη, την ρίχνουμε στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Συμπληρώνουμε λίγο λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά.
  • Λαδώνουμε λίγο ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C για 10 λεπτά, κλείνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το λάδι, το δυόσμο.
  • Τα ρίχνουμε στη φουσκωμένη ζύμη και ζυμώνουμε καλά.
  • Πλάθουμε δύο μακρόστενα καρβέλια, βάζουμε από ένα λουκάνικο στο κέντρο τους και τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
  • Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40 λεπτά.
  • Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και τα απλώνουμε γύρω-γύρω.
  • Χαράζουμε λίγο την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν καλά.
Cool Artisan