Δεν υπάρχει πίτα με πιο εντυπωσιακό χρώμα!
Τραγανό φύλλο συνδυάζεται με ζουμερό παντζάρι, πικάντικη φέτα και χωριάτικο λουκάνικο. Η έκπληξη όμως κρύβεται στο καρύδι και τα μυρωδικά!
Υλικά
Για την πίτα:- 6 Φύλλα κρούστας
- 4 κεφάλια παντζάρια
- 1/2 κρεμμυδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
- 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
- 2 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
- 20 καρύδια, χοντροσπασμένα
- 1 λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό ή ό,τι άλλο έχουμε
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο ξίδι
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια.
- Τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και τα κλείνουμε καλά.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
- Τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια και το πράσο (και το σκόρδο προαιρετικά)
- Προσθέτουμε τα παντζάρια, τα μυρωδικά, το λουκάνικο και ανακατεύουμε.
- Θρυμματίζουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Αφαιρούμε από το μάτι.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί μας.
- Βάζουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο.
- Προσθέτουμε το δέυτερο και το λαδώνουμε.
- Βάζουμε το 1/4 τη γέμισης και συνεχιζουμε με το επόμενο φύλλο. Το λαδώνουμε καλά και επαναλαβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 3 φορές.
- Στο τέλος καλύπτουμε με ακόμα δύο φύλλα το οποία λαδώνουμε πολύ καλά.
- Προαιρετικά ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας σουσάμι στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.