search

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΑΦΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ SYPHON

Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, είναι και για μένα η πρώτη φόρα που θα φτιάξω καφέ χρησιμοποιώντας syphon στο σπίτι. Η μέθοδος εκχύλισης καφέ με Syphon είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην εμφάνιση και φτιάχνει πολύ πιο αρωματικό και γευστικό καφέ. Η διαδικασία της προετοιμασίας με αυτόν τον τρόπο είναι γνωστή ως προετοιμασία καφέ σε κενό και θεωρείται πως έχει ιαπωνική προέλευση.

Για μια τέτοια συσκευή χρειάζεσαι και την ανάλογη ποιότητα καφέ. Εγώ σήμερα χρησιμοποιώ ένα χαρμάνι από τα Starbucks, αφού γνωρίζω ότι επιλέγουν μόνο την καλύτερη ποιότητα καφέ και την φέρνουν στην κούπα μας εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικοί συνεργάτες τους ταξιδεύουν 18 εβδομάδες κάθε χρόνο στις χώρες προέλευσης καφέ, ανακαλύπτουν τις καλύτερες και πιο σπάνιες ποικιλίες, μαθαίνουν περισσότερα για τον καφέ και ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους με όσους τον καλλιεργούν και τον προμηθεύουν, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα Starbucks θα έχουν την πρώτη επιλογή ανάμεσα στις καλύτερες σοδειές του κόσμου. Οι δοκιμαστές του καφέ τους, αξιολογούν 28 διαφορετικά δείγματα και δοκιμάζουν 168 ατομικές κούπες καφέ ανά ημέρα, μέχρι να ανακαλύψουν την ιδανική ποικιλία ενώ για την τελική επιλογή των κόκκων τους, προηγείται γευστική δοκιμή περισσότερων από 250.000 φλιτζανιών καφέ τον χρόνο.

Έτσι ξέρεις ότι τόσο ο καφές που θα απολαύσεις στο κατάστημα, όσο και ο καφές που θα επιλέξεις για το σπίτι (σε κάψουλες ή σε κόκκους) υπερέχει σε ποιότητα, άρωμα και γεύση. Η στιγμή που φτιάχνω τον πρωινό μου καφέ στο σπίτι και όλη η κουζίνα πλημμυρίζει με αρώματα, όπως και η στιγμή που ανακαλύπτω τα χαρακτηριστικά του, πριν ακόμα πιώ την πρώτη γουλιά, είναι σαν να έχω αγοράσει εισιτήριο για μια φάρμα καφέ και να ταξιδεύω στιγμιαία εκεί που παράγεται.

Ας ανακαλύψουμε μαζί αυτό το μοναδικό τρόπο εκχύλισης, που θα μας ταξιδέψει στο κόσμο του καφέ:

_MG_5752

Ξεκινάμε βάζοντας νερό στο κάτω μέρος της Syphon, (στη γυάλινη μπάλα) και καφέ στο επάνω μέρος. Για να φτιάξουμε 3 φλιτζάνια καφέ θα χρειαστούμε 25 γρ καφέ και 385 γρ νερό.

_MG_5776

Στη συνέχεια ανάβουμε το γκαζάκι στη βάση της Syphon η οποία θα ζεστάνει το νερό, θα το εξατμίσει και θα το περάσει μέσα από το φίλτρο και τον καφέ. Ανάβουμε το γκαζάκι σε υψηλή ένταση μέχρι να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του νερού στο επάνω τμήμα της συσκευής. Μόλις γίνει αυτό, και ενώ υπάρχει ακόμα λίγο νερό μέσα στη γυάλινη μπάλα (κάτω μέρος),  χαμηλώνουμε τη φωτιά.

_MG_5851

Μόλις ανέβει και περάσει ο καφές από το φίλτρο θα ξανακατέβει στο κάτω μέρος (γυάλινη μπάλα).

_MG_5869

Αφαιρούμε το επάνω τμήμα της Syphon και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε μια υπέροχη κούπα καφέ.

_MG_5896

Σερβίρουμε απευθείας από τη Syphon σε μια κούπα.

_MG_5981

Καλή απόλαυση!



Cool Artisan