Ποιος δεν λατρεύει το μαρμπλ κέικ που μας έκαναν οι μαμάδες μας; Κλασική συνταγή που μεγαλώσαμε όλα τα Ελληνόπουλα, με αγαπημένο συνδυασμό βανίλια και κακάο. Ήταν το κέικ που βουτούσαμε στο πρωινό μας γάλα και παίρναμε για κολατσιό στο σχολείο τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτα.
Σήμερα το αλλάζω λιγάκι και το κάνω κέικ, κολοκύθα και κακάο! Φθινοπωρινό, αρωματικό, πολύ εύκολο στην εκτέλεση και με χρώμα που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη ματιά.
Υλικά
- 150 γρ. βρασμένη κολοκύθα
- 100 ml μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 αυγά
- 30 ml γάλα αμυγδάλου (και 2 ακόμα κουταλιές της σούπας)
- 30 ml ηλιέλαιο
- 225 γραμμάρια αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.σ. baking powder (8 γρ)
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1/4 κ.σ. σκόνη τζίντζερ ή τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1/4 κ.σ. μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ. σκόνη κακάο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ 10x30 εκ. Εγώ χρησιμοποιώ φόρμα σιλικόνης που δεν χρειάζεται βούτυρο και αλεύρι.
- Βράζουμε την κολοκύθα και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Χρειαζόμαστε 150 γρ. πουρέ κολοκύθας.
- Βάζουμε τον πουρέ κολοκύθας σε ένα μπολ και τον ανακατεύουμε με το μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου), τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε ξηρά συστατικά στα υγρά συστατικά και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μισό από το μείγμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.
- Στο άλλο μισό του μείγματος βάζουμε τη σκόνη κακάο και τις 2 κουταλιές της σούπας γάλα.
- Βάζουμε τη ζύμη σοκολάτας πάνω από τη ζύμη κολοκύθας.
- Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα ελαφρά με ένα μαχαίρι, περίπου 3-4 φορές.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προαιρετικά διακοσμούμε την επιφάνεια με πραλίνα φουντουκιού.