search

Αλμυρό cheesecake με τοματίνια

Με έμπνευση από το νεοϋορκέζικο baked cheesecake και κλέβοντας μερικά στοιχεία από τη φρεσκάδα της χωριάτικης σαλάτας, σήμερα φτιάχνω το ελληνικό, αλμυρό baked cheesecake.

Για τη βάση χρησιμοποιώ κριθαροκούλουρα ενώ στη γέμιση βάζω ψητά τοματίνια, φέτα και τυρί κρέμα. Μόλις ψηθεί, αντί για την κλασική μαρμελάδα, βάλε ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά όπως κολοκυθάκι, τοματίνια ή ό,τι άλλο θέλεις.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για τη βάση
  • 300 γρ. κριθαροκούλουρα
  • 100 γρ. βούτυρο
  Για την κρέμα
  • 400 γρ. τοματίνια (προαιρετικά: πολύχρωμα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 200 γρ. τυρί μετσοβόνε τριμμένο
  • 400 γρ. φέτα πικάντικη, χοντροκομμένη
  • 4 αβγά
  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. θυμάρι
  • 400 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Βάζουμε τα κριθαροκούλουρα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα κριθαροκούλουρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε το μείγμα στον πάτο .
  • Με ένα βαζάκι ή ποτήρι το πιέζουμε καλά να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος σε όλη τη βάση του.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξει το μείγμα στη βάση της.
  Για τη γέμιση
  • Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση.
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα τοματίνια αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα τοματίνια να χάσουν το μισό όγκο τους.
  • Στη συνέχεια, βγάζουμε τα τοματίνια από το μάτι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Μόλις κρυώσουν, τα σουρώνουμε καλά.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, το μετσοβόνε, τη φέτα, τα αβγά, το τυρί κρέμα και το αλεύρι στην μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα τοματίνια που έχουμε σουρώσει και το θυμάρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 90 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεφορμάρουμε.
  • Διακοσμούμε την επιφάνεια με ψιλοκομμένα λαχανικά της επιλογής μας.
Cool Artisan