Κουραμπιέδες από την Καβάλα, όλο το χρόνο. Μέσα σε μια γλυκιά τετράγωνη συσκευασία, που θυμίζει vintage κουτί παιχνιδιών, κρύβεται η μυστική παραδοσιακή συνταγή του βορειοεαλλδίτικου κουραμπιέ. Η καταγωγή της συνταγής είναι από την βορειοανατολική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Καβάλας. Κατά γενική ομολογία, θεωρείται και η «αυθεντική» συνταγή, ενώ είναι σαφώς η πιο φημισμένη και διαδεδομένη. Φυσικά η συνταγή στηρίζεται στις “πατροπαράδοτες” πρώτες ύλες: καραμελωμένα, αμύγδαλα, ισορροπημένη ποσότητα άχνης ζάχαρης στο εξωτερικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνό, φρέσκο βούτυρο, που δίνει ένα γλυκό άρωμα και μια πλούσια, γεμάτη γεύση. Η παράδοση αποκτά μοντέρνο πρόσωπο και εξελίσσεται σε 4 διαφορετικές γεύσεις! Ο κουραμπιές με βανίλια είναι ο παραδοσιακός, ο κουραμπιές με κανέλα είναι ένα υπέροχο twist, ο κουραμπιές με γλυκάνισο είναι μια εντυπωσιακή έκπληξη και τέλος ο κουραμπιές με ελληνικό καφέ είναι η πιο λαμπρή έκφραση δημιουργικής σκέψης πάνω στην παράδοση.
Η ρίζα της λέξης κουραμπιές προέρχεται από το Kuru που σημαίνει ξηρό και το biye που σημαίνει μπισκότο. Η προέλευσή της πιθανολογείται ότι είναι τούρκικη και «πέρασε» στην ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο κουραμπιές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής οικιακής ζαχαροπλαστικής και η αυθεντική συνταγή υπήρξε “μήλο της έριδας” για πολλές περιοχές. Εκτός όμως από τις διάφορες περιοχές, ο κουραμπιές αποτελούσε και ένα πολύ “προσωπικό” γλυκό της κάθε νοικοκυράς. Κάθε μια είχε τη δική της “μυστική” συνταγή που ήταν η καλύτερη και η νοστιμότερη όλων και με περηφάνια περνούσε από γενιά σε γενιά. Έτσι εξηγούνται και οι αμέτρητες μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλλαγές που απαντά κανείς στα διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Info: petitsgrecs.gr
Ανδριανουπόλεως 24, 551 33 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλέφωνο: + 30 2310 480855
[email protected]