Σήμερα εμπνέομαι από την “αρχιτεκτονική” του τιραμισού και φτιάχνω ένα πορτοκαλένιο γλυκό με ιταλική καταγωγή αλλά “ελληνικό” άρωμα.
Υλικά
- 4 μεγάλα αβγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 450 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 πορτοκάλια, μόνο ξύσμα
- 4 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. αλάτι, χοντρό
- 6 πορτοκάλια, χυμός (2 φλ)
- 40 μπισκότα σαβαγιάρ
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να δέσουν, για 6 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και διπλώνουμε πολύ καλά με μια μαρίζ.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ξύσμα και 2 κ.σ. λικέρ.
- Ξαναδιπλώνουμε πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να στέκονται οι κορυφές, να κάνουμε μια ωραία μαρέγκα, για 4-5 λεπτά.
- Βάζουμε το μισό μείγμα από τα ασπράδια στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα με τα ασπράδια και ενώνουμε.
- Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το χυμό και το υπόλοιπο λικέρ.
- Βουτάμε 20 μπισκότα στο χυμό με το λικέρ, για να 'ποτίσουν' ολόκληρα.
- Τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ σε μια στρώση.
- Απλώνουμε μισό από το μείγμα μασκαρπόνε πάνω στα μπισκότα και ισιώνουμε με μια μαρίζ.
- Συνεχίζουμε ποτίζοντας στον χυμό τα υπόλοιπα 20 μπισκότα και τα τοποθετούμε πάνω από το μείγμα μασκαρπόνε.
- Απλώνουμε το υπόλοιπο μασκαρπόνε πάνω από τα μπισκότα.
- Κοσκινίζουμε με κακάο και διακοσμούμε με λίγο ξύσμα
- Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον ή για όλη τη νύχτα.