Η μπατζίνα είναι μια πίτα που έχει τη δική της σελίδα στην ιστορία της ελληνικής γαστρονομίας. Προέρχεται από τη Θεσσαλία, και πιο συγκεκριμένα από την Καρδίτσα, και είναι δείγμα της ελληνικής “cucina povera”, δηλαδή της κουζίνας που στηρίζεται σε ό,τι υλικά μπορούσε να δώσει η γη κάθε εποχή του χρόνου.
Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Η μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα, αφού στην αρχική της μορφή δεν είχε καν κολοκύθι. Ήταν υπερλεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει τραγανή. Στην πορεία βέβαια προστέθηκαν και άλλα υλικά, και βέβαια το κολοκύθι και η φέτα.
Σήμερα την κάνω πιο νόστιμη και πλούσια συνδυάζοντας το κολοκύθι και το καλαμποκάλευρο με την πικάντικη γεύση της φέτας ΔΩΔΩΝΗ.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
-
1/2 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μικρά κυβάκια
-
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
-
30 ml ελαιόλαδο
-
4 κολοκυθάκια
-
200 γρ. τυρί φέτα ΔΩΔΩΝΗ, θρυμματισμένη
-
1 φλ. γάλα ΔΩΔΩΝΗ
-
2 φλ. καλαμποκάλευρο
-
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
-
2 κ.σ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ, για το ταψί
-
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο , για την επιφάνεια της μπατζίνας
-
2 κ.σ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ, για την επιφάνεια της μπατζίνας
-
2 κ.σ. καλαμποκάλευρο, για πασπάλισμα
-
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
- Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια.
- Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
- Τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το γάλα, το καλαμποκάλευρο, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το δυόσμο, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή με το χέρι.
- Στο τέλος προσθέτουμε το τυρί φέτα και ανακατεύουμε. Πρέπει να είναι το μείγμα αρκετά πηκτό.
- Βουτυρώνουμε το ταψί μας με 2-3 κ.σ. βούτυρο.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε.
- Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο, περιχύνουμε με το λάδι και προσθέτουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια πάνω από το μείγμα.
- Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.