Φάβα στην πραγματικότητα είναι οποιόδηποτε αλεσμένο όσπριο και όχι μόνο το συγκεκριμένο.
Εγώ την «παντρεύω» με κρεμμύδι και την κάνω απίστευτα κρεμώδη!
Υλικά
- 1/2 κιλό φάβα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 καρότα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τη φάβα μέσα σε νερό για 30΄ και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε.
- Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (5 δάχτυλα επιπλέον). Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε καλά. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα καρότα και το κρεμμύδι ολόκληρο. Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, 30΄ έως 45΄ (δεν ανακατεύουμε από την ώρα που θα πάρει βράση διότι θα κολλήσει).
- Αφού βράσει καλά, σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει.
- Την περνάμε με ένα ραβδομπλέντερ για να ομογενοποιηθεί με τα καρότα και το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Προαιρετικά, σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄, να γίνουν διάφανα.
- Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα και τη γαρνίρουμε με τις φέτες κρεμμυδιού.
- Συνοδεύουμε με ελιές.