Σε αυτό το ταπεινό γλυκάκι κρύβεται όλο το DNA της ελληνικής γεύσης!
Θεωρώ πως κάθε ξενοδοχείο στην Ελλάδα οφείλει να το εντάξει στο πρωινό του, προκειμένου να δίνει στους ξένους επισκέπτες του την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια πραγματικά παραδοσιακή συνταγή.
Υλικά
- 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό, (2 φλυτζάνια τσαγιού)
- 1 φλυτζάνι ηλιέλαιο
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι μέλι
- 5 φλυτζάνια νερό
- 1/4 φλυτζανιού καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 1/4 φλυτζανιού κουκουνάρια
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. ελληνικό καφέ
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένα
Εκτέλεση
- Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε τον ελληνικό καφέ και τους ξηρούς καρπούς και τους σωταρουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
- Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τους σωταρισμένους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καούν.
- Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο, ξανθό χρώμα τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
- Προσθέτουμε το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
- Μετά από 30 λεπτά βάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα για κέικ για τουλάχιστον δύο ώρες.
- Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.