Καλοκαιρινό, αρωματικό, κερασένιο! Το σημερινό crumble είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις των κερασιών και σίγουρα η πιο «δροσερή» εναλλακτική για τους λάτρεις του apple crumble!
To σημερινό μας γλυκό δεν κόβεται σε κομμάτια, αλλά θρυματίζεται! Όπως λέει και η λέξη!
Υλικά
Για την γέμιση:- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ φρέσκα γλυκά κεράσια χωρίς κουκούτσι
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 140 γρ. ανάλατο βουτύρο, σε κύβους
- 50 γρ. βρώμη
- 50 γρ. αμύγδαλα σε φέτες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C.
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε τα κεράσια με 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι / ζάχαρη και ανακατεύουμε για να καλύψουμε ομοιόμορφα τα κεράσια. Μεταφέρετε τα κεράσια σε ένα ταψί.
- Στο μπολ του μπλέντερ προσθέτουμε το αλέυρι, την ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και ξανά χτυπάμε να ομοιογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και με τα δάχτυλα μας, τρίβουμε το μείγμα μέχρι να μοιάζει με τρίμματα.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Απλώνουμε το crumble ομοιόμορφα πάνω από τα κεράσια.
- Ψήνουμε χωρίς να το σκεπάσουμε στους 180˚C για 45 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και οι χυμοί των κερασιών να βγαίνουν στις άκρες.
- Αφήνουμε το crumble να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Οι χυμοί από τα κεράσια θα γίνουν πιο στέρεοι όσο περισσότερο κρυώνει.