Αν δεν είχες διαβάσει αυτο τον τίτλο, δεν θα περίμενες ποτέ να ανέβεις στο 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, να καθίσεις στο υπέροχο μπαρ της Hytra και να παραγγείλεις ένα πιάτο με 7 ευρώ. Τα αστέρια Michelin (όπως αυτό της Hytra) συνεπάγονται συνήθως και το αντίστοιχο budget. Με το νέο μενού Hytra Apla όμως, η Hytra γίνεται προσβάσιμη στο αθηναϊκό κοινό, και στο κοινό που δίσταζε να διαβεί τη σάλα της.
Αγαπημένες γεύσεις του δρόμου, από όλο τον κόσμο, συνδιαλέγονται με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Και κάπως έτσι το φωτιστικό που δεσπόζει πάνω από το κεντρικό μπαρ, κατασκευασμένο σαν πλεκτό καλάθι (σαν αυτά που ο Χατζηχρήστος κουβαλούσε τις κότες στις ελληνικές ταινίες) έρχεται σε πλήρη αρμονία με τη λογική του μενού! O chef Τάσος Μαντής έχει αναλάβει το μενού με έμπνευση από κλασικά πιάτα του δρόμου (mini burgers, hot dog, mac and cheese, chicken wings, πεϊνιρλί κτλ.) δίνοντας όμως έμφαση σε ελληνικά τυριά και πρώτες ύλες (όπως ξινοτύρι, μοσχαρίσιο λουκάνικο Τρικάλων της Οικοφάρμας του Σπύρου Γεμενή και πολλά άλλα). Όλα αυτά κλείνονται σε προσιτές τιμές και συνδυασμένα με μοναδικά cocktails από τον Head Bartender Παναγιώτη Φράγκο.
Ο υπέροχος χώρος (που έχου επιμεληθεί οι Divercity) χωρίζεται σε δύο μέρη, διατηρώντας και το haute cuisine κομμάτι του. Η υψηλή γαστρονομία παραμένει ένα κομμάτι άρρηκτα δεμένο με το DNA της Hytra.
Πάρε μια γεύση:
Το πιάτο που ξεχώρισα (και ο λόγος που θα επιστρέψω) ήταν το πικάντικο πεϊνιρλί με μοσχαρίσιο λουκάνικο Τρικάλων της Οικοφάρμας του Σπύρου Γεμενή μαγειρεμένο με κόκκινη πιπεριά αϊβαρ, ντομάτα, μαϊντανό και πράσινη πιπεριά τουρσί. Συνδυάστηκε με καπνιστό κοκτέιλ από τεκίλα Μezcal, αγαύη και ginger beer. Σίγουρα η μπύρα είναι δύσκολη πρώτη ύλη για κοκτέιλ αν δεν έχεις έμπειρο ουρανίσκο.
Για την εκδοχή του Hod Dog (8 €) είδαμε τα αγαπημένα – όλων των Αθηναίων – Bao Buns! Μαλακά ψωμάκια στον ατμό γεμιστά με pulled pork και κορεάτικο τουρσί (kimchi) από κόκκινο λάχανο. Συνοδεύτηκε από κοκτέιλ μπίρας με την αφιλτράριστη India Pale Ale Septem 8η μέρα της ομώνυμης ελληνικής μικροζυθοποιίας
Σε άριστη εκτέλεση τα Mini Βeef Burgers (8 €) με μοσχαρίσιο κιμά, τσένταρ και καπνιστή παντσέτα σε ψωμάκια μπριός.
Το κλασικό Mac and Cheese (7 €) έρχεται σερβιρισμένο μέσα σε ένα super μίνι μαντεμένιο σκεύος με ρεσό που το διατηρεί ζεστό. Αν είσαι του τυριού όπως εγώ θα ξετρελαθείς με τη σάλτσα από ξινοτύρι, γραβιέρα και τσένταρ με topping από τραγανό πάνκο και μαγική πινελιά από λάδι τρούφας. Το συνδυάσαμε με κοκτέιλ από κεχριμπαρένιο ξηρό σέρι (sherry oloroso), με αγουρίδας και χειμωνιάτικα μπαχαρικά.
Τέλος, τα thai chicken wings με ένα υπέροχα αρωματικό glaze και φρέσκο κόλιανδρο που φυσικά απαιτούν χέρι για να τα απολαύσεις! Μην ντραπείς!
Info: Hytra Apla, στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107 – 109, 117 45 Αθήνα.
Τηλ. (+30) 217 707 1118 και (+30) 210 331 6767.
Ε-mail: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/Hytra/
Instagram: www.instagram.com/hytra_restaurant/
Ωράριο: Κυριακή – Πέμπτη: 8:00μμ – 03:00πμ (παραγγελία ως 12:00μμ), Παρασκευή – Σάββατο: 8:00μμ – 03:00πμ (παραγγελία ως 01:00πμ).
Photo by DocTV Specials & www.divercityarchitects.com