search

Δεν θα πιστεύεις το κόλπο για να μην μαυρίζουν οι μπανάνες

Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων έχει μικρή διάρκεια ζωής. Με ένα έξυπνο κόλπο όμως μπορείς να διπλασιάσεις το χρόνο ζωής τους.

Αν τις βάλεις στο ψυγείο θα μαυρίσουν εξωτερικά αν και θα διατηρηθούν σωστά στο εσωτερικό. Οι μπανάνες είναι τροπικά φρούτα και, γενικά, τα τροπικά φρούτα δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης μπανάνας είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι στο ψυγείο, ειδικά όταν είναι ακόμα πρασινωπές και δεν έχουν ωριμάσει.

Καθώς η μπανάνα ωριμάζει, γίνεται πιο γλυκιά, μαλακότερη, πιο αρωματική, αλλά και πιο… καφέ, ή αλλιώς «μαυρίζει» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Αυτός ο αποχρωματισμός δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο καρπός της έχει χαλάσει. Είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης. Εάν επιμένετε να βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο, η σωστή στιγμή να το κάνετε είναι όταν έχουν μερικά από αυτά τα καφετί σημάδια, υποδεικνύοντας ότι το άμυλο έχει μετατραπεί σε ζάχαρη. Μόλις ένας καρπός ωριμάσει, μπορεί να ψυχθεί με σχετικά μικρό αποχρωματισμό της σάρκας, αν και η φλούδα θα γίνει ακόμα μαύρη. Αυτές οι μαύρες μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα αν και φαίνονται λίγο… μαυρισμένες!

Ο καλύτερος, πάντως, τρόπος για να διατηρήσετε τις μπανάνες σας νωπές για όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι να τις αγοράσετε όταν είναι ακόμα λίγο πράσινες και να τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν. Μην τις βάζετε σε σακούλα, ή σε κλειστό χώρο. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Εάν επιμείνετε να τις βάζετε στο ψυγείο, το κάντε μόνο όταν έχουν αποκτήσει τις πρώτες καφέ κηλίδες, σημάδια ότι έχουν ωριμάσει, αλλά ακόμα και τότε, θα έχετε μόνο λίγες μέρες καιρό προτού γίνουν πολύ μαλακές και μαυρίσουν τελείως.

Όλα ξεκινάνε όταν τα ψωνίζεις.

Απόφυγε να αγοράζεις μπανάνες που είναι σε πλαστικές σακούλες κι άφησε τη φλούδα να τις προστατέψει, όπως συμβαίνει στη φύση. Όταν τις τυλίγεις, ακόμη και στο σπίτι, σε πλαστική σακούλα ή σε οποιαδήποτε άλλη σακούλα, παγιδεύεις το αέριο αιθυλενίου, πράγμα που αυξάνει την ωρίμανση.Όταν πας σπίτι, καλύτερα να κρατήσεις τις μπανάνες σε ανοιχτό μέρος για να ωριμάσουν πιο αργά. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να μην τις καλύπτεις με κάτι γιατί αυτό εμποδίζει το αέριο που παράγεται από το να διαφύγει και σε όσο περισσότερο αιθυλένιο εκτίθενται οι μπανάνες, τόσο πιο γρήγορα θα ωριμάσουν. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη για να ζήσουν περισσότερο οι μπανάνες σου. Οι μπανάνες δεν είναι οι μόνες που παράγουν κακό αιθυλένιο κι έτσι είναι καλό να τις διαχωρίζεις από άλλα φρούτα όπως μήλα και αβοκάντο. Παράλληλα, τσέκαρε μια μπανάνα πριν την αγοράσεις. Είναι ήδη μερικές μαυρισμένες; Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα μαυρίσουν πιο εύκολα, από ότι αν είναι άγουρες.

Το κόλπο με την πλαστική μεμβράνη για να μην μαυρίζουν οι μπανάνες


Υπάρχει όμως και μια άλλη μέθοδος, η οποία σας εξασφαλίζει ότι οι μπανάνες δεν θα μαυρίσουν γρήγορα. Μόλις τις αγοράσετε (όχι τελείως ώριμες) το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να τις ξεχωρίσετε μία-προς-μία από το τσαμπί. Στην συνέχεια πάρτε την απλή πλαστική μεμβράνη που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας και τυλίξτε καλά το κοτσάνι της κάθε μπανάνας.

Αλλά μην ξεχνάτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν μαυρίσουν οι μπανάνες. Εξακολουθούν να είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Απλά την επόμενη φορά, καλύτερα να μην τις βάλετε στο ψυγείο.

 



Cool Artisan