search

Χταπόδι κρασάτο με ζυμαρικά και ελιές

Χταπόδι και ζυμαρικά σε ένα μαγικό πάντρεμα γεύσης.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 1 χταπόδι ολόκληρο
  • 1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σου
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 νεροπότηρο γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 500 γρ. ντομάτες, ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανοίγουμε την κουκούλα του χταποδιού, την αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το δόντι και ό,τι άλλο έχει μέσα.
  • Πλένουμε καλά το χταπόδι και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι.
  • Βάζουμε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ολόκληρο όπως είναι.
  • Το χταπόδι μαζεύει και βγάζει τα υγρά του.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  • Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει στα υγρά του.
  • Μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά του και μαλακώσει εντελώς το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι.
  • Το σοτάρουμε λίγο ακόμη και σβήνουμε με το γλυκό κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα, το δαφνόφυλλο και αλατοπίπερο.
  • Αφού πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα
  • Σιγοβράζουμε για μισή με μία ώρα περίπου.
  • Στη συνέχεια, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να είναι al dente.
  • Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από το νερό τους και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Cool Artisan