Μια τάρτα ιδανική για τα μεγάλα, γιορτινά τραπέζια αλλά και μια τάρτα που θα παρακαλάς να περισσέψει για να απολαύσεις στο πρωινό της επόμενης μέρας. Για τη βάση χρησιμοποιώ έτοιμη ζύμη κουρού αλλά αν θες να φτιάξεις τη ζύμη της βάσης μπορείς να ακολουθήσεις τη συνταγή μου που θα βρεις με ένα κλικ εδώ για τη Βασική Ζύμη Για Αλμυρή Τάρτα (Pâte Brisée).
Tip: Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις έξτρα και το αγαπημένο σου αλλαντικό, όπως για παράδειγμα 120 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
Για τη ζύμη- 20 γρ. βούτυρο
- 1 φύλλο ζύμη κουρού
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους)
- 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 500 γρ. σπανάκι (πλυμμένο και ψιλοκομμένο)
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 300 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
- 3 αβγά (χτυπημένα)
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Καλύπτουμε την ταρτιέρα μας με βούτυρο και απλώνουμε τη ζύμη κουρού σε όλη την επιφάνεια. Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλα μας για να εφαρμόσει καλά η ζύμη και κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν από τα τοιχώματα.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε όσπρια (π.χ. ρεβίθια) που καλύπτουν τη βάση για να μην φουσκώσει.
- Αφαιρούμε τα όσπρια, αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια ένταση σε ένα φραδύ τηγάνι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν ελαφρώς χρώμα.
- Έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του.
- Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε στο τηγάνι την κρέμα γάλακτος και την γραβιέρα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η γραβιέρα στο μίγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Μεταφέρουμε το μίγμα στη ζύμη που έχουμε προετοιμάσει.
- Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.