Η κουζίνα μου το τελευταίο διάστημα έχει εξελιχθεί σε χορτοφαγικό ταχυφαγείο. Γρήγορο street food, χωρίς κρέας με πολύ ωραία γεύση. Και να σου πω κάτι, ούτε που το σκέφτομαι το κρέας. Δεν απέχω συνειδητά… απλά είπα όσο πλησιάζει το Πάσχα να μπω σε ένα πιο healthy mood. Για το λόγο αυτό έφτιαξα φαλάφελ και το έψησα στο φούρνο, το έντυσα με sauce από αβοκάντο και το τύλικα σε αραβική! Σκέτη Μαγεία!
Υλικά
Υλικά για το φαλάφελ- 250 γρ. ξερά ρεβύθια
- 100 γρ. Ταχίνι
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας. κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας καυτερή πάπρικα
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αραβική πίτα
- 1/2 αβοκάντο
- 5-6 φαλάφελ
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι(το χυμό του)
- Αλάτι πιπέρι
- καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρες ελιές
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με νερό και τ' αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 12 ώρες. Ιδανικά για μια ολόκληρη νύχτα.
- Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε μαζί με το νερό τους σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε και το κρεμμύδι ολόκληρο και τα σιγοβράζουμε για περίπου 90 λεπτά ξαφρίζοντας τα όποτε χρειάζεται με μια τρυπητή κουτάλα (όπως κάνουμε με το μοσχάρι).
- Τα σουρώνουμε (σαν μακαρόνια) και τα μεταφέρουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το ταχίνι τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
- Πλάθουμε με τα χέρια μας τα φαλάφελ σαν κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στη λαδόκολλα. Το μείγμα φτιάχνει 20-25 φαλάφελ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
- Στη συνέχεια λιανίζουμε το αβοκάντο και το ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε
- Για το στήσιμο της αραβικής: Απλώνουμε τη sauce αβοκάντο πάνω στην πίτα, προσθέτουμε τα φαλάφελ και τις ελιές και τυλίγουμε.