Υπάρχουν πολλές χιλιάδες συνταγών για σάλτσα τομάτας. Όσες νοικοκυρές και chefs υπάρχουν πάνω σε αυτό τον πλανήτη τόσες είναι και οι συνταγές που υπάρχουν.
Αν όμως δοκιμάσεις τη συνταγή της σάλτσας τομάτας στο φούρνο, της ψητής σάλτσας τομάτας, θα καταλάβεις πως δεν υπάρχει γυρισμός στη σάλτσα της κατσαρόλας. Η γεύση του ψητού στον ουρανίσκο δίνει μια εντελώς άλλη διάσταση στην παράδοση. Τώρα που η τομάτα είναι στα καλύτερα της, είναι η καλύτερη περίοδος για να φτιάξεις σάλτσα και να την αποθηκεύσεις σε βάζα ή στην κατάψυξη.
Tip 1: Η συγκεκριμένη σάλτα ταιριάζει τέλεια με λεπτό σπαγγετίνι. Μπορείς όμως να την σερβίρεις και με διάφορα άλλα είδη, όπως φαρφάλε και λιγκουίνι, τα οποία είναι πιο εύκολα για το γραφείο. Τρώγεται και ως κρύο πιάτο αλλά είναι πολύ καλύτερο όταν είναι ζεστό.
Tip 2: Η ίδια σάλτσα μπορεί να συνοδεύσει και κρέας, όπως μοσχαρίσιο φιλέτο ή μπούτι κοτόπουλο.
Υλικά
- 500 γρ. τομάτες ή τοματίνια
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 1/2 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (περασμένη από την πολύ λεπτή πλευρά του τρίφτη)
- 1 κουταλιά σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις ξύσμα από μισό λεμόνι, που δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στη σάλτσα.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C.
- Αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα τις τομάτες και το κρεμμύδι
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
- Τα ψήνουμε για 30 λεπτά αν έχουμε χρησιμοποιήσει κανονικές τομάτες και 20 λεπτά για τοματίνια μέχρι να μαραθούν αλλά να διατηρούν το σχήμα και τη ζωντάνια τους.
- Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το ταψί και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Με ένα ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε και σιγοβράζουμε 30 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Σερβίρουμε πάνω σε ζεστά μακαρόνια ή βάζουμε στην κατάψυξη για μέχρι και 3 μήνες