search

Συνταγή για λαγάνα

Η λαγάνα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο παζλ της Καθαρά Δευτέρας! Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της χώρας μας και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Δεν γίνεται να απουσιάζει από το τραπέζι αυτής της μέρας.

Σήμερα φτιάχνουμε την παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής με σκληρό αλεύρι και μαγιά. Οι αναλογίες που σου δίνω παρακάτω είναι για 2 μεσαίες λαγάνες.



Υλικά

  • 7 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά ξερή
  • 1/2 κτγ ζάχαρη
  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 100 γραμ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολάκι 5 κουταλιές της σούπας νερό (από αυτό που έχουμε μετρήσει στα υλικά)
  • Προσθέτουμε την ξερή μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το νερό και το ελαιόλαδο.
  • Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας, ζυμώνουμε δυνατά για 5-6 λεπτά και έπειτα δίνουμε στη ζύμη μας σφαιρικό σχήμα, βάζοντας τις ενώσεις από κάτω.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ.
  • Βάζουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 90 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, τη ζυμώνουμε ελαφρώς να χάσει λίγο από το όγκο της και πλάθουμε τις λαγάνες. Η ποσότητα βγάζει 2 μεσαίου μεγέθους λαγάνες.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σαν πίτσα, απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Αν θέλουμε φουσκωτή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 1 εκ.
  • Με ένα πινέλο την αλοίφουμε με νερό.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και το πιέζουμε με τα χέρια μας να κολλήσει στη λαγάνα.
  • Σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα και αφήνουμε τις λαγάνες να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ξανά για 40-50 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τρυπάμε τη λαγάνα με την πίσω πλευρά από ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.
  • Τέλος, με τα δάχτυλα μας δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα στην όψη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 15-20 λεπτά.
  • Εάν θέλουμε να είναι πιο τραγανές, τις ψεκάζουμε με λίγο νερό λίγα λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Cool Artisan