Σήμερα κάνω μια παραλλαγή στην αγαπημένη καλοκαιρινή συνταγή για γεμιστά και χρησιμοποιώ, αντί για ρύζι, πλιγούρι.
Το πλιγούρι είναι δημητριακό τρόφιμο φτιαγμένο από τα πλιγούρια αρκετών διαφορετικών ειδών σίτου, συχνότερα από σκληρό σίτο. Στην Ελλάδα το συναντάμε και με άλλα ονόματα όπως ή μπλουγούρι ή πουργκούρι ή χόντρος και βέβαια υπάρχει η παραδοσιακή συνταγή: μοσχάρι με το χόντρο που είναι κοκκινιστό μοσχάρι με πλιγούρι.
Τα τελευταία χρόνια είχε φύγει από την καθημερινοτητα μας. Επέστρεψε όμως χάρη στην πλούσια διατροφική του αξία.
Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικο δείκτη που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια και έχει υψηλό δείκτη κορεσμού δηλαδή σας χορταίνει περισσότερο σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τις πατάτες.
Δες εδώ το βίντεο
Διάβασε επίσης
- 7 αποδοτικά (και οικονομικά) μίξερ χειρός για τις μαγειρικές σου δημιουργίες
- Έρευνα αγοράς: 8 κουζινομηχανές για κάθε σου συνταγή σε πολύ καλή έκπτωση
- 8 ηλεκτρικοί αποχυμωτές έως 50 ευρώ για σπιτικούς χυμούς
- 8 ατμομάγειρες σε έκπτωση για υγιεινά και οικονομικά μαγειρέματα
- Οι 10 καλύτερες μηχανές Espresso που θα δώσουν άρωμα στον απογευματινό καφέ
Υλικά
- 5 τομάτες
- 3 πιπεριές (για γεμιστά)
- 2 πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι πλιγούρι
- 2 μέτρια καρότα κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια (ή περασμένα από τον τρίφτη)
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 μάτσο φρέσκο μαϊντανό
- 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο
- 2 κτσ σταφίδα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε 1 φέτα απ’ την επάνω πλευρά της τομάτας (να μείνει ενωμένη με την υπόλοιπη τομάτα) και με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της αφήνοντας αρκετή σάρκα πάνω στη φλούδα για να μην ανοίξουν τα γεμιστά
- Μεταφέρουμε την ψίχα σε ένα μπλέντερ
- Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και καθαρίζουμε από τα σποράκια.
- Βάζουμε την ψίχα από την τομάτα στο blender και χτυπάμε μαζί με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γίνει χυμός
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πλιγούρι, το μισό χυμό τομάτας, το καρότο, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα στο ταψί μας
- Προσθέτουμε τις τομάτες και τις πιπεριές
- Γεμίζουμε τα λαχανικά μας μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το πλιγούρι
- Τοποθετούμε και τις πατάτες ανάμεσα στις τομάτες και τις πιπεριές
- Τέλος περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό τομάτας από το blender
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Έπειτα το αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.