search

Σουτζουκάκια (στην εύκολη και πεντανόστιμη εκδοχή τους)

Σουτζουκάκια στην πιο απλή αλλά πιο νόστιμη εκδοχή τους! Και τι διαφορά έχουν από τα κεφτεδάκια; Μα βέβαια το κύμινο και το γλυκό κρασί όπως μαυροδάφνη ή νάμα στο ζύμωμα. Η ρίζες αυτής της συνταγής είναι ανατολίτικες όπως και η λέξη σουτζούκ που στα τουρκικά σημαίνει λουκάνικο. Μια παραλλαγή για πιο ‘ελαφρύ’ αποτέλεσμα είναι αντί για τηγάνι να μαγειρέψεις τα σουτζουκάκια απευθείας μέσα στη σάλτσα τους!

 

Διάβασε επίσης:

Δες το βίντεο με ένα κλικ εδώ:



Υλικά

Για τα σουτζουκάκια
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 2 φλ. κρασί μαυροδάφνη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 αυγά
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκκομμένο σε μικρά καρέ
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • λίγο κύμινο
  • λίγη κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα σουτζουκάκια
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί με τη μαυροδάφνη και δουλεύουμε το μίγμα. Θέλουμε να μην βλέπουμε ίχνη από το ψωμί στην τελική του εικόνα αλλά να είναι ομοιογενής. Θα βοηθήσει αν τα αφήσουμε στην άκρη για λίγο να δουλέψει το ψωμί σαν σφουγγάρι και να απορροφήσει όλο το κρασί.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά κι αφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  • Έπειτα πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας
  • Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα φαρδύ τηγάνι.
  • Τα σοτάρουμε να πάρουν χρώμα κι από τις δύο πλευρές.
Για τη σάλτσα
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά.
Για το στήσιμο
  • Αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί
  • Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στον αέρα στους 180°C
  • Εναλλακτικά τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Σερβίρουμε με πιλάφι ή πατάτες.
Cool Artisan