search

Ολόκληρο Κοτόπουλο στο airfryer με Κάρι και Μουστάρδα

 

Το ολόκληρο κοτόπουλο στον Airfryer είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απολαύσετε ένα τραγανό, ζουμερό και αρωματικό γεύμα με ελάχιστο κόπο. Ο συνδυασμός κάρι και μουστάρδας δίνει μοναδική γεύση, προσθέτοντας μια πικάντικη, ελαφρώς γλυκιά και εθιστική νότα που αναδεικνύει τη γεύση του κοτόπουλου.

🔥 Βασικά Tips για Τέλειο Ψήσιμο

  1. Στέγνωμα & Μαρινάρισμα

    • Πριν το μαρινάρετε, στεγνώστε πολύ καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα.
    • Χρησιμοποιείστε μουστάρδα, ώστε να λειτουργήσει ως «κόλλα» για τα μπαχαρικά.
    • Αναμείξτε σκόνη κάρι, πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για μέγιστη γεύση.
  2. Ιδανική Θερμοκρασία & Χρόνος

    • Ψήστε στους 180-190°C για 50-60 λεπτά, γυρνώντας το κοτόπουλο στη μέση του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
    • Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος – η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει 75°C στο πιο παχύ σημείο.
  3. Για έξτρα τραγανή πέτσα

    • Μην βάζετε πολύ λάδι! Το Air Fryer λειτουργεί καλύτερα με λεπτή επίστρωση λίπους.
    • Προς το τέλος, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200°C για 5-10 λεπτά.

Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε, ώστε να μείνουν μέσα οι χυμοί του. Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι ή μια δροσερή σαλάτα και απολαύστε ένα υγιεινό, πεντανόστιμο γεύμα!

Η διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (η συνταγή αποδίδει 4 μερίδες) είναι:

  • Θερμίδες: ~750 kcal
  • Πρωτεΐνες: ~78 g
  • Υδατάνθρακες: ~22.5 g
  • Λιπαρά: ~37.5 g


Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό)
  • 3 κ.σ. (45 ml) ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 1 κ.γ. κάρι
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
Για συνοδευτικό

Σαλάτα κινόα με αρακά, δυόσμο & φέτα

  • 200 γρ. κινόα, βρασμένη
  • 100 γρ. αρακά βρασμένο
  • 1 αγγούρι (150 γρ.), κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 καρότο (100 γρ.), τριμμένο
  • 150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 κ.σ. (10 γρ.) δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. (45 ml) ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι, κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζουμε το κοτόπουλο
    • Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το κάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
    • Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα, φροντίζοντας να καλυφθεί παντού.
  2. Ψήνουμε στην Air Fryer
    • Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στο καλάθι της air fryer.
    • Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά.
    • Γυρίζουμε το κοτόπουλο προσεκτικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
    • 3. Ξεκούραση & Σερβίρισμα
    • Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε, ώστε να διατηρήσει τους χυμούς του.
Tip: Αν θέλουμε ακόμα πιο τραγανή πέτσα, μπορούμε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στους 200°C για τα τελευταία 5 λεπτά!  
Για συνοδευτικό

Σαλάτα κινόα με αρακά, δυόσμο & φέτα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε την κινόα, τον βρασμένο αρακά, το αγγούρι, το καρότο και τα ντοματίνια.
  2. Προσθέτουμε τη φέτα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  3. Περιχύνουμε με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Cool Artisan