Το ολόκληρο κοτόπουλο στον Airfryer είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απολαύσετε ένα τραγανό, ζουμερό και αρωματικό γεύμα με ελάχιστο κόπο. Ο συνδυασμός κάρι και μουστάρδας δίνει μοναδική γεύση, προσθέτοντας μια πικάντικη, ελαφρώς γλυκιά και εθιστική νότα που αναδεικνύει τη γεύση του κοτόπουλου.
🔥 Βασικά Tips για Τέλειο Ψήσιμο
-
Στέγνωμα & Μαρινάρισμα
- Πριν το μαρινάρετε, στεγνώστε πολύ καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα.
- Χρησιμοποιείστε μουστάρδα, ώστε να λειτουργήσει ως «κόλλα» για τα μπαχαρικά.
- Αναμείξτε σκόνη κάρι, πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για μέγιστη γεύση.
-
Ιδανική Θερμοκρασία & Χρόνος
- Ψήστε στους 180-190°C για 50-60 λεπτά, γυρνώντας το κοτόπουλο στη μέση του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος – η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει 75°C στο πιο παχύ σημείο.
-
Για έξτρα τραγανή πέτσα
- Μην βάζετε πολύ λάδι! Το Air Fryer λειτουργεί καλύτερα με λεπτή επίστρωση λίπους.
- Προς το τέλος, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200°C για 5-10 λεπτά.
Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε, ώστε να μείνουν μέσα οι χυμοί του. Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι ή μια δροσερή σαλάτα και απολαύστε ένα υγιεινό, πεντανόστιμο γεύμα!
Η διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (η συνταγή αποδίδει 4 μερίδες) είναι:
- Θερμίδες: ~750 kcal
- Πρωτεΐνες: ~78 g
- Υδατάνθρακες: ~22.5 g
- Λιπαρά: ~37.5 g
Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό)
- 3 κ.σ. (45 ml) ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 1 κ.γ. κάρι
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
Για συνοδευτικό
Σαλάτα κινόα με αρακά, δυόσμο & φέτα
- 200 γρ. κινόα, βρασμένη
- 100 γρ. αρακά βρασμένο
- 1 αγγούρι (150 γρ.), κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 καρότο (100 γρ.), τριμμένο
- 150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 2 κ.σ. (10 γρ.) δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. (45 ml) ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση
- Προετοιμάζουμε το κοτόπουλο
- Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το κάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα, φροντίζοντας να καλυφθεί παντού.
- Ψήνουμε στην Air Fryer
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στο καλάθι της air fryer.
- Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά.
- Γυρίζουμε το κοτόπουλο προσεκτικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- 3. Ξεκούραση & Σερβίρισμα
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε, ώστε να διατηρήσει τους χυμούς του.
Για συνοδευτικό
Σαλάτα κινόα με αρακά, δυόσμο & φέτα
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε την κινόα, τον βρασμένο αρακά, το αγγούρι, το καρότο και τα ντοματίνια.
- Προσθέτουμε τη φέτα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
- Περιχύνουμε με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.