search

Ογκρατέν με κοτόπουλο και τυρί κότατζ

Τα ογκρατέν θεωρούνται από πολλούς σαν πιάτα “βαριά” και με πολλές θερμίδες. Αυτή τη θεωρία ήρθα να ανατρέψω σήμερα φτιάχνοντας το πιο ελαφρύ και θρεπτικό ογκρατέν με κρέμα από τυρί cottage και κοτόπουλο! Η επιλογή της πρώτης ύλης παίζει το πιο σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό επιλέγω το Ελαιοπουλάκι, το μοναδικό ελληνικό κοτόπουλο που εκτρέφεται στην Εύβοια, σε ιδιόκτητες φάρμες της εταιρίας Αγγελάκης, ακολουθώντας τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Ευζωίας. Το συγκεκριμένο κοτόπουλο τρέφεται με 100% φυτικές τροφές, οι οποίες είναι βασισμένες στο καλαμπόκι και το ελαιόλαδο. Στη διατροφή αυτή χρωστάει και ότι το κρέας του είναι τόσο ζουμερό και διακρίνεται για την εξαιρετική του γεύση.

Έτσι φτιάχνω μια συνταγή που είναι συγχρόνως χορταστική αλλά και γεμάτη πρωτεΐνη, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

 

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 500 γρ βίδες ζυμαρικά
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι, Αγγελάκης
  • 400 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν
  • 2 πιπεριές φλωρίνης
  • 200 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
  • 1 κτγ μπούκοβο
Για την κρέμα cottage cheese
  • 600 γρ. cottage cheese
  • 4 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεκινάω κόβοντας το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρω το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο
  • Προσθέτω το κοτόπουλο και το σοτάρω να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτω την πιπεριά, τα μανιτάρια κι ανακατεύω
  • Τέλος, προσθέτω την πάπρικα, το μπούκοβο ανακατεύω κι αφήνω στην άκρη.
Για την κρέμα κότατζ
  • Στον κάδο του μπλέντερ βάζω τα ασπράδια από 2 αυγά και ακόμα 2 αυγά ολόκληρα.
  • Προσθέτω το τυρί κότατζ, αλάτι, πιπέρι και χτυπάω μέχρι να έχω ένα ομοιογενές μείγμα.
Για το στήσιμο
  • Βράζω τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Τα σουρώνω και τα μεταφέρω στο ταψί μου.
  • Προσθέτω το κοτόπουλο, τη μισή ποσότητα από την κρέμα κότατζ και τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί.
  • Ανακατεύω καλά και περιχύνω με την υπόλοιπη ποσότητα από την κρέμα κότατζ.
  • Ψήνω για 30 λεπτά στους 180°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
  • Βγάζω από το φούρνο, προσθέτω το υπόλοιπο τυρί και ψήνω για ακόμα 15-20 λεπτά να πάρει χρώμα το τυρί.
Cool Artisan