search

Ντολμαδάκια

Σαρακοστή χωρίς ντολμαδάκια δεν γίνεται!  Η συνταγή είναι πεντανόστιμη, πολύ απλή και αγχολυτική! Το να τυλίγεις ντολμαδάκια, να βάζεις το ρύζι στο κέντρο και να πλάθεις τα σφιχτά ρολά είναι η πιο stress free συνταγή της ελληνικής κουζίνας. Είναι ένα είδος διαλογισμού που θα πάρει τις έννοιες από το κεφάλι σου.

Σήμερα σου έχω την πιο νόστιμη συνταγή που μπορείς να φτιάξεις, μια συνταγή με γεύση μαμάς! Είναι η πλέον παραδοσιακή εκδοχή της, όπως την φτιάχνουμε στο σπίτι μου εδώ και πολλές δεκαετίες… Το μυστικό της γεύσης βασίζεται στο συνδυασμό από τα μυριστικά: μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο μαζί με το λεμόνι. Χρησιμοποιώ αμπελόφυλλα Εδem σε άλμη που έρχονται έτοιμα στη συσκευασία τους και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα σουρώσεις και να τα ξεπλύνεις ελαφρώς κάτω από τρεχούμενο νερό.



Υλικά

  • 420 γρ. Αμπελόφυλλα σε άλμη Εδem
  • 400 γρ ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι, ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 250 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά το ρύζι και το σουρώνουμε.
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια ένταση.
  • Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγομαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε καλά
  • Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.
  • Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, τη τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Σουρώνουμε τα αμπελόφυλλα Εδem από τι συσκευασία και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Καλύπουμε τη βάση της κατσαρόλας με λίγο λάδι και τη στρώνουμε με αμπελόφυλλα.
  • Κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα αμπελόφυλλα.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα στην παλάμη μας, με τα νεύρα να κοιτάνε προς τα πάνω, βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
  • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη βάση της κατσαρόλας με την ένωση προς τα κάτω και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν.
  • Έπειτα βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να πιέζει τα ντολμαδάκια και να μην "ανοίξουν" κατά το μαγείρεμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό ίσα που να σκεπάζει το πιάτο μας.
  • Βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να πιει όλο το νερό, περίπου 50 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για άλλα 10 λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε.
Tip: Σερβίρουμε με γιαουρτάνηθο, δηλαγή στραγγιστό γιαούρτι με ψιλοκομμένο άνηθο.
Cool Artisan