Μια πεντανόστιμη εκδοχή μηλόπιτας με τριφτή ζύμη στην κορυφή που δίνει μια ξεχωριστά νόστιμη αίσθηση. Η εκτέλεση είναι πολύ απλή αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψεις τα υλικά για τη ζύμη και έπειτα τα υλικά για τη γέμιση.
Tip 1: Για τη γέμιση μπορείς να χρησιμοποιήσεις πράσινα ή κόκκινα μήλα. Με τα πράσινα μήλα στη γέμιση θα καταφέρεις να έχεις καλύτερη υφή ενώ με τα κόκκινα μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ζάχαρη, μια και έχουν πιο γλυκιά γεύση. Η διαφορά στη ζάχαρη είναι στα 80 γρ. Εγώ χρησιμοποιώ κόκκινα για τη σημερινή συνταγή. Αν βάλεις πράσινα αύξησε την ποσότητα της ζάχαρης κατά 80 γρ.
Διάβασε Επίσης:
Υλικά
Για τη ζύμη- 200 γρ. ηλιέλαιο
- ξύσμα, από 2 μανταρίνια (ή πορτοκάλια)
- 200 γρ. χυμό μανταρίνι (ή πορτοκάλι)
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
- 5 μήλα
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 50 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
- 1 κ.τ.σ. κανέλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά δηλαδή το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί στο μείγμα η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
- Ξεκινάμε από τα μήλα και τα ξεφλουδίζουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ απλώνουμε μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα
- Περνάμε τα μήλα από τον τρίφτη, στο χοντρό
- Έπειτα ανασηκώνουμε τις άκρες της πετσέτας και στίβουμε το τριμμένο μήλο. Θέλουμε να φύγει ένα μεγάλο μέρος του χυμού, αλλά όχι όλο.
- Μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε καλά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα (ή ταψάκι) με διάμετρο 20-22 εκ. Εναλλακτικά μπορείς να την καλύψεις και με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε στη βάση τη μισή ποσότητα από τη ζυμή και με τα δάχτυλα μας την πιέζουμε να σκεπάσει όλη την επιφάνεια
- Στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το μείγμα του μήλου
- Έπειτα παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και με τα δάχτυλα μας την "τρίβουμε" πάνω από τη γέμιση του μήλου.
- Καλύπτουμε τη μηλόπιτα με αλουμινόχαρτο
- Ψήνουμε για 50 λεπτά και τα τελευταια 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, βγάζουμε τη μηλόπιτα από τη φόρμα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.