search

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Μια πεντανόστιμη εκδοχή μηλόπιτας με τριφτή ζύμη στην κορυφή που δίνει μια ξεχωριστά νόστιμη αίσθηση. Η εκτέλεση είναι πολύ απλή αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψεις τα υλικά για τη ζύμη και έπειτα τα υλικά για τη γέμιση.

Tip 1: Για τη γέμιση μπορείς να χρησιμοποιήσεις πράσινα ή κόκκινα μήλα. Με τα πράσινα μήλα στη γέμιση θα καταφέρεις να έχεις καλύτερη υφή ενώ με τα κόκκινα μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ζάχαρη, μια και έχουν πιο γλυκιά γεύση. Η διαφορά στη ζάχαρη είναι στα 80 γρ. Εγώ χρησιμοποιώ κόκκινα για τη σημερινή συνταγή. Αν βάλεις πράσινα αύξησε την ποσότητα της ζάχαρης κατά 80 γρ.

Διάβασε Επίσης:

 



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • ξύσμα, από 2 μανταρίνια (ή πορτοκάλια)
  • 200 γρ. χυμό μανταρίνι (ή πορτοκάλι)
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
  • 5 μήλα
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 50 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
  • 1 κ.τ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά δηλαδή το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί στο μείγμα η ζάχαρη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
Για τη γέμιση
  • Ξεκινάμε από τα μήλα και τα ξεφλουδίζουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ απλώνουμε μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα
  • Περνάμε τα μήλα από τον τρίφτη, στο χοντρό
  • Έπειτα ανασηκώνουμε τις άκρες της πετσέτας και στίβουμε το τριμμένο μήλο. Θέλουμε να φύγει ένα μεγάλο μέρος του χυμού, αλλά όχι όλο.
  • Μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά
Για το στήσιμο
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα (ή ταψάκι) με διάμετρο 20-22 εκ. Εναλλακτικά μπορείς να την καλύψεις και με λαδόκολλα.
  • Απλώνουμε στη βάση τη μισή ποσότητα από τη ζυμή και με τα δάχτυλα μας την πιέζουμε να σκεπάσει όλη την επιφάνεια
  • Στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το μείγμα του μήλου
  • Έπειτα παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και με τα δάχτυλα μας την "τρίβουμε" πάνω από τη γέμιση του μήλου.
  • Καλύπτουμε τη μηλόπιτα με αλουμινόχαρτο
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά και τα τελευταια 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο
  • Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, βγάζουμε τη μηλόπιτα από τη φόρμα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Cool Artisan