search

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Το τραπέζι του ρεβεγιόν χρειάζεται πάντα και ένα ταψί με ζυμαρικά στο φούρνο για να είναι ολοκληρωμένο! Σήμερα σου δείχνω βήμα – βήμα πως να φτιάξεις την πιο νόστιμη συνταγή για λαζάνια Primo Gusto με κιμά bolognaise εμπλουτισμένο με αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα. Ολοκληρώνω το πιάτο με μια πλούσια μπεσαμέλ με ελβετικό τυρί έμενταλ.

Tip: Το μυστικό είναι να αφήσουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ με παραπάνω υγρασία για να μαγειρευτούν σωστά τα λαζάνια, ενώ ψήνονται στο φούρνο.



Υλικά

Για τον κιμά
  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλυτζάνι (100 ml) κόκκινο κρασί
  • 2 μικρά καρότα ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ θυμάρι (ξερό)
  • 1 κτγ μέλι θυμαρίσιο
  • 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 100 ml κρέμα γάλακος 35% λιπαρά
Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 500 γρ. έμενταλ τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αυγά
Για το στήσιμο
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 συσκευασία λαζάνια Primo Gusto

Εκτέλεση

  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια ένταση.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Θέλουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει μόνο η γεύση
  • Προσθέτουμε τα καρότα και τον κιμά και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε
  • Σιγοβράζουμε για 1 -1,5 ώρες. Τσεκάρουμε ανά τακτά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε 200 ml καυτό νερό.
  • Μετά από 2 ώρες, αφού έχουν εξατμιστεί τα υγρά και έχει δέσει η σάλτσα μας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Σιγοβράζουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς η μπεσαμέλ. Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ
  • Μετά προσθέτουμε και το τριμμένο έμενταλ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Αφού κλείσουμε το μάτι από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 x 40 εκ.
  • Βάζουμε στη βάση μια στρώση από λαζάνια Primo Gusto
  • Προσθέτουμε μια στρώση με την μισή ποσότητα από τον κιμά.
  • Βάζουμε ακόμα μια στρώση από λαζάνια Primo Gusto.
  • Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη μπεσαμέλ και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά με τον υπόλοιπο κιμά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ, βάζοντας ενδιάμεσα λαζάνια Primo Gusto.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
Cool Artisan