search

Tο άρωμα του βούτυρου μαζί με το τραγανό, καβουρδισμένο αμύγδαλο δημιουργούν το πιο απολαυστικό, παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων: τους κουραμπιέδες. 

Το μυστικό για πετυχημένους κουραμπιέδες είναι το σωστό αλεύρι! Συνδυάζουμε αλεύρι Νο2 με αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου για να πετύχουμε τη σωστή υφή. Είναι σημαντικό ώστε οι κουραμπιέδες μας να είναι τραγανοί και παράλληλα να μην θρυματίζονται.

Tip: Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

 



Υλικά

Για τους κουραμπίεδες
  • 425 γρ. αλεύρι Νο2 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γραμ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 2 κρόκοι
  • 1 αυγό
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. αμύγδαλο (ξεφλουδισμένο)
Για το άχνισμα
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • Ροδόνερο

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε τα αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 10′ στους 200°C να ροδίσουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα χοντροκόβουμε σε επιφάνεια κοπής με ένα μαχαίρι.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10′ μέχρι να έχουν υφή σαν σαντιγί. Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να πάρει αέρα το μείγμα.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και τέλος, το ολόκληρο αυγό.
  • Χτυπάμε το μείγμα να ενσωματωθούν πλήρως τα αυγά.
  • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την υγρή βανίλια και 50 γρ. από το συνολικό αλεύρι.
  • Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και προσθέτουμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα
  • Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι Νο2 από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, μέσα στον κάδο και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
  • Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.
  • Επαναφέρουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάτζο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Θα μας πάρει 1-2 λεπτά.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρές, πλατιές σφαίρες και τους αραδιάζουμε, αραιά, σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  • Κάνουμε μια μικρή λακούβα στο κέντρο του κάθε κουραμπιέ
  • Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα για 35 λεπτά
  • Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά.
Για το άχνισμα
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.
  • Ψεκάζουμε ελαφρώς τους κουραμπιέδες με ροδόνερο
  • Κοσκινίζουμε με μπόλικη άχνη τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί.
  • Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Cool Artisan