search

Κοτόπουλο με σάλτσα λαχανικών και κότατζ

Το κοτόπουλο με σάλτσα από λαχανικά και τυρί κότατζ είναι μια θρεπτική και ισορροπημένη επιλογή γεύματος που συνδυάζει άπαχη πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και πολύτιμα λιπαρά. Η συνταγή αυτή μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς ενσωματώνει τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας χωρίς υπερβολές σε θερμίδες ή λιπαρά. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών προσφέρει ένα ιδανικό μεσημεριανό γεύμα, που παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα, μαζί με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για όσους αναζητούν ένα ελαφρύ και εύπεπτο γεύμα, χωρίς να στερούνται από γεύση ή διατροφική αξία.

Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση των μυών και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ειδικά το στήθος κοτόπουλου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, ενώ παρέχει βιταμίνες Β, όπως η Β6 και η νιασίνη, που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό και την υγεία των νεύρων.

Κολοκύθα
Η κολοκύθα είναι γεμάτη με φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για το πεπτικό σύστημα και τον έλεγχο της όρεξης. Είναι επίσης πλούσια σε β-καροτένιο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό και βοηθά στη διατήρηση της όρασης, της επιδερμίδας και του ανοσοποιητικού. Η κολοκύθα περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρικής γήρανσης και φλεγμονής.

Τυρί Κότατζ
Το τυρί κότατζ είναι πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, προσφέροντας ταυτόχρονα χαμηλά λιπαρά, ειδικά αν επιλέξετε μια εκδοχή χαμηλών λιπαρών. Περιέχει επίσης βιταμίνη D, απαραίτητη για την υγεία των οστών, και ριβοφλαβίνη, που βοηθά στον ενεργειακό μεταβολισμό.

Δες εδώ το βίντεο:



Υλικά

Για τη σάλτσα λαχανικών
  • 600 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
  • 3 ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
  • 3 πιπεριές, καθαρισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γρ. τυρί κότατζ
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κτγ θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για το κοτόπουλο
  • 500 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 1 κτγ κουρκουμά
  • 1 κτγ ρίγανη
  • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  • Ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα λαχανικών
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά
  • Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά
  • Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά μέχρι να ψηθούν εντελώς
  • Μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ
  • Προσθέτουμε το τυρί κότατζ
  • Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα
Για το κοτόπουλο
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά κι ανακατεύουμε
  • Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο
  • Το ψήνουμε από όλες τις πλευρές.
  • Μόλις έχει ψηθεί από όλες τις πλευρές κλείνουμε το μάτι
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα λαχανικών.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό ανάλογα πόσο ρευστή θέλουμε τη σάλτσα
  • Σερβίρουμε με ρύζι
Cool Artisan