Η σημερινή συνταγή, το κοτόπουλο με κους κους και φέτα, είναι η απόλυτη έκφραση της μεσογειακής κουζίνας: απλή, γρήγορη και γεμάτη θρεπτικά στοιχεία. Δεν είναι μόνο εύκολη και γρήγορη – ιδανική για καθημερινές ή για στιγμές που θέλουμε κάτι ξεχωριστό χωρίς πολύ κόπο – αλλά είναι και μια πλήρης διατροφική επιλογή. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το κοτόπουλο, σύνθετους υδατάνθρακες από το κους κους και υγιεινά λιπαρά από τη φέτα και το ελαιόλαδο, προσφέρει ενέργεια και γεύση χωρίς να θυσιάζει την ισορροπία.
Διατροφική ανάλυση Ανά μερίδα (βγάζει 6 μερίδες):
- Θερμίδες: ~286 kcal
- Πρωτεΐνη: ~21 γρ.
- Λίπος: ~9.7 γρ.
- Υδατάνθρακες: ~25.7 γρ.
Αυτά τα δεδομένα είναι εκτιμήσεις και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τα ακριβή προϊόντα που χρησιμοποιούνται.
Δες εδώ το βίντεο:
Υλικά
Για το κοτόπουλο
-
400 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
-
1 κτσ ελαιόλαδο
-
1 κτγ πάπρικα καπνιστή
-
1 κτγ μπούκοβο
-
1 κτγ ρίγανη
-
1/2 κτγ σκόνη σκόρδο
-
1/2 κτγ σκόνη κρεμμύδι
-
αλάτι
-
πιπέρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κτσ πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. κους κους (ζυμαρικό)
- 600 ml νερό (καυτό)
- 150 γρ. φέτα
Εκτέλεση
- Προετοιμασία κοτόπουλου Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε μικρές μπουκιές. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε την πάπρικα, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το σκόρδο, τη σκόνη κρεμμυδιού, το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
- Σοτάρισμα κοτόπουλου Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές (5-7 λεπτά). Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.
- Προετοιμασία κους κους Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το κους κους και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό.
- Προσθήκη νερού ΡΠροσθέτουμε το καυτό νερό, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το κους κους να σιγοβράσει για 7-10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει.
- Επιστροφή του κοτόπουλου Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και ανακατεύουμε με το κους κους. Θρυμματίζουμε τη φέτα πάνω από το φαγητό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει και να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.
- Σερβίρισμα Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό για 2-3 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε ζεστό. Προαιρετικά γαρνίρουμε με φρέσκο μαΐντανό