search

Καλόγερος Νάξου, μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχαράκι και γραβιέρα

Μας έρχεται από τη Νάξο κι αποτελεί την πιο ευφάνταστη, κυκλαδίτικη παραλλαγή στα αγαπημένα μου παπουτσάκια. Είναι στην ουσία μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό μοσχαράκι και τριμμένη γραβιέρα από πάνω! Κόβω το μοσχαράκι σε μικρές μπουκιές για να μελώσει το κοκκινιστό μου σε πολύ λιγότερο χρόνο! Παραδοσιακά το αφήνουμε σε μεγάλα κομμάτια! 3 σημεία που πρέπει να προσέξεις

1. Διαλέγουμε μοσχάρι σπάλα και τη σιγοβράζουμε μέχρι να λιώνει στο πιρούνι
2. Αν οι μελιτζάνες μας έχουν σπόρια τις ξεπικρίζουμε βάζοντας τες μέσα σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά
3. Προσέχουμε το αλάτι γιατί και τα τυριά μας είναι αλμυρά

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για τον καλόγερο
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 2 ντομάτες σε φέτες
  • 1 πιπεριά σε φέτες
  • 100 γρ ξυνομυζήθρα
  • 250 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κτγ ρίγανη
Για το κοκκινιστό
  • 500 γρ. μοσχάρι (σπάλα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1/2 φλ κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον καλόγερο
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση
  • Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά αλάτι
  • Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τις βγάζουμε και τις στεγνώνουμε.
  • Τις λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και τις αλατίζουμε.
  • Τις ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Για το κοκκινιστό
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει
  • Σοτάρουμε το κρέας να πάρεις χρώμα για 8-10 λεπτά
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να κάψει.
  • Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε κι ένα φλυτζάνι νερό.
  • Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας μας. Αν χρειαστεί παραπάνω χρόνο συμπληρώνουμε με μισή κούπα καυτό νερό.
Για το στήσιμο
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζουμε τη σάρκα τους προς τα κάτω.
  • Γεμίζουμε κάθε μελιτζάνα με το κοκκινιστό κρέας.
  • Προσθέτουμε τη ξυνομυζήθρα, λεπτές φέτες ντομάτας, φέτες πιπεριάς και τέλος την τριμμένη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Cool Artisan