Αυτά τα τυροπιτάκια είναι το αγαπημένο μου ορεκτικό για κάθε γιορτινό τραπέζι! Τραγανά απέξω και ζουμερά στο εσωτερικό ταιριάζουν υπέροχα και σε μπουφέ!
Υλικά
Για τη ζύμη κουρού- 425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 175 γρ. ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 50 γρ. ελαιολάδο
- πρέζα αλάτι
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. baking powder
- ½ κ.σ. ξύδι
- σουσάμι, για το πασπάλισμα
- 1 κρόκο αυγού
- 230 γρ. τυρί φέτα
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο μέντα, ψιλοκομμένο
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.σ. πέστο λιαστής ντομάτας
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ξύδι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα συστατικά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη, συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι.
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη φέτα και την θρυματίζουμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, την ρίγανη και τη μέντα.
- Ανακατεύουμε με το πιρούνι και προσθέτουμε το πιπέρι, το πέστο και το γιαούρτι που θα βοηθήσει να δέσει το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον ανεμιστήρα στους 180 C.
- Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Δεν πρέπει να την ζυμώσουμε πολύ ώρα για να μην απελευθερώσει λάδι.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε 16 ίσα κομμάτια.
- Απλώνουμε μια λαδόκολα στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε ένα κομμάτι ζύμης πάνω σε αυτό.
- Απλώνουμε την ζύμη με τα χέρια σας και στη συνέχεια ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να είναι 10-13 εκατοστά σε διάμετρο.
- Βάζουμε 1 κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης και βρέχουμε τις άκρες περιμετρικά με νερό, έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.
- Με την βοήθεια της λαδόκολας διπλώνουμε τη ζύμη και πιέζουμε τα άκρα με ένα πιρούνι για να σφραγιστούν και να σχηματίσουν μια μικρή πίτα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε όλα τα κομμάτια της ζύμης.
- Στο τέλος χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι ένα κρόκο αυγού, και με αυτό αλείφουμε τα τυροπιτάκια από πάνω και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν είναι έτοιμο, τα βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.