Σήμερα φτιάχνουμε μια φακοσαλάτα, ένα πιάτο που ανήκει στην κατηγορία “σαλατογεύματα” καθώς είναι η πλέον κλασική λύση και η νούμερο ένα επιλογή για υγιεινό και χορταστικό ταπεράκι στο γραφείο την περίοδο που καλοκαιριάζει. Είναι ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα και πλούσιο σε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου, ειδικά τις ζεστές μέρες!
Σαν βάση χρησιμοποίησα ψιλές φακές Λάρισας που είναι πολύ βραστερές και πεντανόστιμες, ενώ για το τυρί μου διάλεξα μια πολύ αγαπημένη γεύση, το καλαθάκι Λήμνου που βρήκα ανάμεσα στη νέα σειρά τοπικών προϊόντων Νώμα που θα βρεις αποκλειστικά στα Lidl.
Tip 1: Πάντα βάζουμε τις φέτες από το αγγούρι την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε για να το κρατήσουμε φρέσκο και πάνω απ’ όλα τραγανό.
Tip 2: Προσθέτω το μέλι μαζί με το τυρί για να το ντύσει και να πετύχω αυτό τον εθιστικο, γλυκο-αλμυρό συνδυασμό στη γεύση.
Υλικά
- 250 γρ. φακές ψιλές Λάρισας, Νώμα
- 80 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, Χανίων Κρήτης, Νώμα
- 40 γρ. μουστάρδα
- 1 λεμόνι (χυμό)
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κολοκυθάκια baby, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 10 τοματίνια, κομμένα σε φέτες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 200 γρ. καλαθάκι Λήμνου σε άλμη, Νώμα
- 1 κτσ μέλι Εύβοιας, Νώμα
- 1 αγγούρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό να βράσει.
- Προσθέτουμε τις φακές και τις βράζουμε για 5 λεπτά.
- Έπειτα αλλάζουμε νερό, τις σουρώνουμε και τις σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά.
- Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασια δωματίου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Έπειτα προσθέτουμε τις φάκες, τα κολοκυθάκια, τα τοματίνια ,τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το δυόσμο κι ανακατεύουμε.
- Χοντροσπάμε το καλαθάκι Λήμνου πάνω από το μπολ με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
- Τέλος, προσθέτουμε το μέλι πάνω από το τυρί κι ανακατεύουμε καλά.
- Στο σημείο αυτό μπορούμε, προαιρετικά, να αφήσουμε τη φακοσαλάτα στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις για 1-2 ώρες ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Έπειτα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και στο τελείωμα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αγγούρι.