search

Ανοιχτή τυρόπιτα με απάκι και μπρόκολο σε φύλλο ολικής άλεσης

Η σημερινή συνταγή είναι ένας αυτοσχεδιασμός με αγαπημένα υλικά που έχω σχεδόν πάντα στο ψυγείο, όπως το λαδοτύρι Μυτιλήνης, η φέτα και το απάκι καθώς και μια κλασική συνταγή για ζύμη ολικής άλεσης.



Υλικά

Για το Φύλλο για πίτα ολικής άλεσης
  • 500 gr αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 65 ml ελαιόλαδο
  • 125 ml χλιαρό νερό minimum (ανάλογα με το αλεύρι ίσως χρειαστείς περισσότερο)
  • Ελαιόλαδο για το ταψί
  • Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
  • 200 γρ λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • 100 γρ φέτα
  • 100 γρ ανθότυρο
  • 200 γρ γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι ή ό,τι άλλο θέλουμε)
  • 100 γρ απάκι κομμένο σε κυβάκια
  • 5 μικρές φούντες μπρόκολο
Για το στήσιμο
  • 2 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο (κάνει και το λαδοτύρι Μυτιλήνης)
  • Λίγες σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Για το Φύλλο για πίτα ολικής άλεσης
  • Βάζουμε το αλεύρι ολικής σε μια λεκάνη, σχηματίζουμε ένα λακκάκι στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα θρυμματίζει εύκολα.
  • Τότε προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για να γίνει λεία κι εύπλαστη η ζύμη.
  • Την πλάθουμε και σχηματίζουμε μια μικρή μπάλα. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε να σταθεί για 45 λεπτά ενόσω προετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα.Εγώ χρησιμοποίησα τη ζύμη σε ένα χοντρό φύλλο και άφησα τις άκρες να προεξέχουν, αλλά εσύ μπορείς να τη χωρίσεις σε περισσότερα, έως και 6. Διατηρείτε στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες.
  •  Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, το αλευρώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη. Έγω έκανα τυφλό ψήσιμο για 12 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για να ψηθεί καλύτερα η ζύμη.
Για τη γέμιση
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά (εκτός από το μπρόκολο) μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
Για το στήσιμο της πίτας
  • Βγάζουμε από το φούρνο τη ζύμη που έχουμε βάλει για τυφλό ψήσιμο.
  • Γέμιζουμε με το μείγμα τυριού και κλείνουμε με τις άκρες που προεξέχουν.
  • "Καρφώνουμε" από πάνω τα φουντάκια του μπρόκολου και πασπαλίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
  • Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε την τυρόπιτα μας απο το φούρνο, πασπαλίζουμε τις άκρες της ζύμης με λίγο τριμμένο τυρί.
  • Σερβίρουμε ζεστή
Cool Artisan