Σήμερα φτιάχνουμε τη βίγκαν εκδοχή του mac ‘n cheese που είναι ιδανική για τα μεγάλα γιορτινά τραπέζια αλλά και για εύκολο, comfort dinner κάθε μέρα.
Συνήθως οι συνταγές για βίγκαν σάλτσες έχουν πολλά υλικά προκειμένου να πετύχουν πλούσια γεύση. Σήμερα όμως σου δείχνω μια απλή συνταγή με λίγα υλικά που αντλεί όλη τη γεύση από το PARVEGANO, ένα plant based προϊόν που περιλαμβάνει διατροφική μαγιά, τρίμμα ξηρών καρπών και νόστιμα, φυτικά super foods. Προσφέρει στο πιάτο την απαραίτητη umami αίσθηση, απαλλαγμένη από ζωικά λιπαρά.
Για τη σημερινή συνταγή χρησιμοποιήσα το Savory & Nutty, από τις 3 γεύσεις (μπορείς να δεις τις υπόλοιπες στο Parvegano.gr) που συνδυάζει μια γεύση “τυριού” με νότες από εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς ενώ δίνει άρωμα φρεσκοψημμένου ψωμιού.
Υλικά
- 200 γρ ωμά κάσιους
- 1 ποτήρι νερό
- 100 γρ. άμυλο ταπιόκας (ονομάζεται επίσης αλεύρι ταπιόκας)
- 50 γρ. PARVEGANO Savory & Nutty
- 10 ml ξύδι μήλου
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- Ζυμαρικά "κοραλάκι" για 2 άτομα
Εκτέλεση
- Βάζουμε αποβραδίς τα κάσιους μέσα στο νερό και τα φήνουμε να μουλιάσουν για μια νύχτα.
- Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε τα κάσιους και το νερό τους σε ένα μπλέντερ.
- Προσθέτουμε, το άμυλο ταπιόκα, το ξύδι, το αλάτι, το σκόρδο και το πιπέρι.
- Τέλος, προσθέτουμε το PARVEGANO Savory & Nutty και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Μεταφέρουμε στο μίγμα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση για 7-10 λεπτά. Μόλις ζεσταθεί και χάσει λίγο από το νερό θα αποκτήσει την υφή λευκής σάλτσας.
- Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία τους.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα πυρίμαχο, αντικολλητικό ταψί
- Ψήνουμε στο φούρνο στις αντιστάσεις στην επάνω σχάρα για 8-10 λεπτά. Θέλουμε να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα η επιφάνεια.
- Σερβίρουμε απευθείας.