search

ΟΙ ΠΙΟ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ, ΑΦΡΑΤΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Το άρωμα τους είναι Χριστούγεννα. Είναι σπίτι. Είναι ζεστασιά. Είναι αγάπη.

Σε καμία σχολή και σε κανένα σεμινάριο δεν θα μάθεις ποτέ να κόβεις τους κουραμπιέδες σε μισοφέγγαρα. Το περασμένο Σάββατο όταν ξύπνησα και στρώθηκα στη δουλειά για να φουρνίσω τα πρώτα κουραμπιεδάκια της σεζόν κατάλαβα πως αυτά τα γλυκά είναι βαθιά γραμμένα μέσα στο DNA μου. Είχα αποτυπώσει τον τρόπο που κόβεις τη ζύμη σε μισοφέγγαρα με ένα νερόποτηρο από εκείνα τα γιορτινά απoγεύματα που έβλεπα τη μάνα μου να ψήνει εκατοντάδες κουραμπιεδάκια. Και έτσι κάπως τα χέρια μου πήγαιναν μόνα τους χωρίς καν να χρειαστεί να σκεφτώ τι και πως πρέπει να κάνω.

Και κάπως έτσι ένιωσα πλούσιος για την αγάπη για τη μαγειρική που έχω κληρονομήσει. Πλούσιος και στη γεύση με το Flora με βούτυρο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πιο παραδοσιακό γλυκό των γιορτών.

Χρόνια Πολλά!



Υλικά

  • 350 γρ. Flora με βούτυρο
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • ½ κουτ. γλυκού βανίλια
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 120 γρ. αμύγδαλο, χοντροσπασμένο και καβουρντισμένο
  • 100 γρ σταγόνες σοκολάτας (μαύρης)
Για το πασπάλισμα
  • 20 ml ανθόνερο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε 10′ στους 200 °C να ροδίσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ανακατεύουμε στο μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη σόδα, το ποτό και τα αμύγδαλα μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ
  • Προσθέτουμε στο τέλος και τα αμύγδαλα.
  • Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
  • Απλώνουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια και με ένα ποτήρι κόβουμε σε μισοφέγγαρα και τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα με την λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους ρίχνουμε σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη, αφήνοντάς τους για 10 λεπτά.
  • Διατηρούνται καλύτερα μέσα σε τάπερ που έχουμε καλύψει με αλουμινόχαρτο εσωτερικά.
Cool Artisan