search

3+1 συνταγές για να γίνεις master του καφέ στο σπίτι

Πριν από λίγες μέρες παρακολούθησα ένα workshop καφέ στο Starbucks στα Βριλήσσια. Ήταν ένα πολύ ζεστό απόγευμα του Μάη και χρειαζόμουν επειγόντως ένα παγωμένο ποτήρι καφέ. Με το που μπήκα ζήτησα να μου φτιάξουν κάτι πολύ δροσιστικό και δυνατό και μπροστά μου προσγειώθηκε ένα cold brew coffee. H γεύση του είχε ακριβώς την ένταση που χρειαζόμουν χωρίς να “αραιώνεται” από τον πάγο. Στην πορεία θα μάθαινα τι ακριβώς σημαίνει cold brew και πως μπορώ να φτιάξω και εγώ στο σπίτι καφέ με αυτή την τεχινκή, τι είδους καφέ θα χρειαστώ και ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να προσέξω!

Το ίδιο απόγευμα όμως έμαθα και άλλες τεχνικές και συνταγές και βασικά έμαθα πως πρέπει να αφήσω την φαντασία μου ελεύθερη να παίξει με τις γεύσεις του καφέ και να μην φοβηθώ να βάλω ακόμα και φράουλες ή ανανά μέσα στον καφέ μου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την παρασκευή καφέ σε όλον τον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα πως εκχυλίζουμε ουσίες από τους κόκκους καφέ στην κούπα μας. Πιο γνωστές μέθοδοι παρασκευής καφέ περιλαμβάνουν χρήση καφετιέρας φίλτρου, αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές υψηλής πίεσης για espresso και cappuccino, pour over (απλός κώνος και χάρτινο φίλτρο), Aeropress, Syphon, Γαλλική πρέσα (καφετιέρα με έμβολο) και Chemex. Οι ίδιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την προετοιμασία κρύου καφέ προσθέτοντας πάγο, ενώ υπάρχει και η μέθοδος παρασκευής κρύου καφέ Cold Brewing. Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τον δικό της τρόπο να αποσπά από τους κόκκους καφέ όλα αυτά τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη γευστική ταυτότητα του εκάστοτε καφέ. Φυσικά εγώ κράτησα σημειώσεις για να σας δώσω τις συνταγές και να κάνετε τα δικά σας καφε-πειράματα στο σπίτι!

1. Cold Brew

Η μέθοδος παρασκευής του Cold Brew είναι μοναδική δεδομένου ότι αξιοποιεί τον χρόνο – παρά τη θερμότητα – για να εξάγει τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ. Μετά από αργή εκχύλισή των κόκκων σε κρύο νερό για 20 ώρες, επιτυγχάνεται ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα: Φυσικά γλυκιά και βελούδινη γεύση με απίστευτα απαλή αίσθηση, χαμηλότερη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Παρασκευάζεται πάντα σε μικρές ποσότητες κάθε φορά.

Υλικά για περίπου 15 ποτήρια (250 ml / ποτήρι)

  • 250 γρ. Καφέ Starbucks Kenya ή Starbucks Guatemala Antigua
  • 1,5 λίτρο φρέσκο ή φιλτραρισμένο / εμφιαλωμένο νερό
  • 1 κομμάτι λεπτού βαμβακερού πανιού (μαντίλι) για χρήση ως φίλτρου
  • 1,5 λίτρο φρέσκο ή φιλτραρισμένο / εμφιαλωμένο νερό για το σερβίρισμα + πάγο

Εκτέλεση

  • Καλύψτε το πάνω μέρος (στόμιο) μιας μεγάλης κανάτας / καράφας με το βαμβακερό πανί.
  • Ρίξτε στο πανί τον καφέ ώστε να αιωρείται μέσα στην κανάτα.
  • Γεμίστε την κανάτα με νερό ώστε ο καφές να βυθιστεί στο νερό. Να περάσει όλο το νερό από το πανί με τον καφέ.
  • Τοποθετήστε ο καπάκι της κανάτας και τοποθετήστε την κανάτα σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου για 20 ώρες.
  • Μετά τις 20 ώρες, αφαιρέστε το βαμβακερό πανί με τον καφέ από την κανάτα. Ο συμπυκνωμένος καφές Cold Brew μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως 5 ημέρες από την ημέρα παρασκευής του.
  • Πως το σερβίρετε: Βάζετε παγάκια στο ποτήρι, ρίχνετε τον συμπυκνωμένο καφέ μέχρι τα 2/3 του ποτηριού και προσθέτετε νερό.

2. Pour Over

Για όσους θέλουν να τονίσουν τις ξεχωριστές γεύσεις του καφέ, η μέθοδος Pour Over είναι η ιδανική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Ένας απλός κώνος, κατά κύριο λόγο κεραμικός αλλά μπορεί να είναι γυάλινος, πλαστικός ή και μεταλλικός) και ένα χάρτινο φίλτρο διατηρεί θερμότητα κατά τη διάρκεια που ρίχνεται ζεστό νερό πάνω στον αλεσμένο καφέ δημιουργώντας έναν γευστικό καφέ με καθαρότητα και συνέπεια. Έχει κάτι το τελετουργικό ο τρόπος που εκχυλίζουμε καφέ με την μέθοδο pour over. Σχόλια: “Δυνατό στη γεύση!»

Affogato (κρύος καφές με παγωτό)

Πρόκειται για την πιο απολαυστική εκδοχή παγωμένου καφέ ειδικά για τους λάτρεις του παγωτού

Υλικά για έναν καφέ

  • 2 μπάλες παγωτό βανίλια
  • ¼ κούπας ζεστού espresso ή καφέ φίλτρου από τον Starbucks Kenya ή Guatemala Antigua
  • Ξύσμα σοκολάτας
  • Μία πρέζα θαλασσινού αλατιού
  • Μισή κουταλιά της σούπας λικέρ Grand Marnier (προαιρετικό)

Οδηγίες

  • Σερβίρετε δύο μπάλες παγωτού βανίλια σε ένα γυάλινο μπολ
  • Ρίξτε πάνω στο παγωτό ζεστό espresso ή καφέ φίλτρου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ατμού γύρω από το παγωτό. Σε αυτό το σημείο αν θέλετε προσθέτετε προαιρετικά και το λικέρ.
  • Πασπαλίστε με τα ξύσματα σοκολάτας και ολοκληρώστε το ρόφημα προσθέτοντας το αλάτι.
  • Σερβίρετέ το αμέσως με ένα κουτάλι, και καλή σας απόλαυση!

Mε φρούτα

Για το τέλος σας άφησα ένα super καλοκαιρινό αυτοσχεδιασμό! Κρύος καφές με φρούτα!

Υλικά για 1 ποτήρι

  • 2 φράουλες κομμένες σε κυβάκια και παγωμένες στη  κατάψυξη για 2 ώρες
  • 1 φέτα ανανά κομμένη σε κυβάκια και παγωμένη στη  κατάψυξη για 2 ώρες
  • 1 δόση καφέ cold brew
  • 20 ml γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση

  • Γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο
  • Στη μέση του ποτηριού τοποθετούμε τα παγωμένα φρούτα
  • Περιχύνουμε με τον καφέ
  • Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και σερβίρουμε

 



Cool Artisan