Ξεκινάω αυτό το άρθρο λέγοντας πως είναι καλύτερο να παίρνουμε μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα μας τυριά και να τα διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου! Αν όμως χρειαστεί να καταψύξεις κάποια τυριά για μελλοντική χρήση, να έχεις κατά νου τους παρακάτω κανόνες!
Η υφή στο τυρί είναι η βασική αλλαγή (εκτός από τη μικρή διαφορά στη γεύση) που προκύπτει όταν καταψύψεις και έπειτα αποψύξεις το τυρί. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να να χρησιμοποιείς το αποψυγμένο τυρί στο μαγείρεμα (π.χ. σε πίτες, μακαρονάδες ή σε ογκρατέν φούρνου). Έτσι, ακόμα και ένας πολύ δυνατός ουρανίσκος δεν θα καταλάβει τη διαφορά.
Πώς να διατηρήσεις το τυρί στην κατάψυξη;
- Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσεις το τυρί στην κατάψυξη είναι να το τρίψεις και στη συνέχεια να το βάλεις σε μια σακούλα τροφίμων που είναι ειδική για κατάψυξη. Μπορείς ακόμα να το κόψεις σε μικρά κομμάτια ή flakes
- Σε περίπτωση που δεν έχεις ειδική σακούλα μπορεις να χρησιμοποιήσεις και μεμβράνη φαγητού.
- Ποτέ δεν αποθηκεύουμε τα τυριά στην κατάψυξη σε μεγάλα κομμάτια, καθώς θα χάσουν την υγρασία τους και γίνονται εύθρυπτα.
- Αποφεύουμε να κρατάμε στην κατάψυξη τα τυριά στην κατάψυξη για περισσότερο από 6 μήνες.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη μόνο το τυρί που χρειαζόμαστε και ποτέ δεν παγώνουμε ξανά το τυρί που έχει αποψυχθεί.
Τυριά που μπορείτε να παγώσετε
- Κεφαλοτύρι
- Γραβιέρα
- Φέτα
- Κασέρι
- Gouda
- Emmental
- Παρμεζάνα
- Μοτσαρέλα
Τυριά που δεν πρέπει να παγώνετε
- Κατίκι Δομοκού
- Μανούρι
- Γλυκιά μυζήθρα
- Ξινομυζήθρα
- Brie
- Camembert
- Stilton
- Τυρί κρέμα
- Cottage cheese
- Τυριά με χαμηλά λιπαρά