Ο χαλβάς παραμένει σταθερά ένα από τα πιο κλασικά, αγαπημένα μου γλυκά. Είναι σχεδόν γραμμένο στο DNA μου και δεν μπορώ να σταματήσω να πειραματίζομαι σε συνταγές. Μάλλον γιατί μεγάλωσα με χαλβάδες σε όλες τους τις εκδοχές και έτσι κάπως συνήθισα να είναι κομμάτι της κουζίνας.
Για πρώτη φορά δοκίμασα μια μικρασιάτικη συνταγή για χαλβά που ψήνεται στο φούρνο με γάλα και παίρνει άρωμα από πορτοκάλι. Χειμερινή, γλυκιά, comfort συνταγή για τι κρύες μέρες.
Διάβασε επίσης
Υλικά
Για το χαλβά- 170 gr χοντρό σιμιγδάλι
- 200 γρ ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο 2%
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα μόνο)
- 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
- 20 γρ βούτυρο (για το ταψί)
- 1 κτσ σιμιγδάλι (για το ταψί)
- 100 γρ ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1 πορτοκάλι (μόνο χυμό)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ξύσμα και βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός, αλλά να μην εξατμιστεί όλη η υγρασία του.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι
- Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με καστανή ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 170°C.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά να δέσει το σιρόπι.
- Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βγάζουμε το χαλβά από το φούρνο και τον περιχύνουμε όπως είναι καυτός με το χλιαρό σιρόπι, περιμένουμε να το απορροφήσει για λίγα λεπτά ανακινώντας το ταψί.
- Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Προαιρετικά γαρνίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα.