Η μάντζα είναι ένα πιάτο που μοιάζει με αυτό που στην υπόλοιπη Ελλάδα λέμε τουρλού. Καλοκαιρινά λαχανικά σιγομαγειρεύονται σε σάλτσα ντομάτας και σκόρδου. Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι τα λαχανικά τηγανίζονται ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ντόπιο τυρί μπάτζος.
Υλικά
- 2 μελιτζάνες μέτριου μεγέθους
- 3 πράσινες πιπεριές
- 3 κόκκινες πιπεριές
- 4 κολοκυθάκια
- 6 ντομάτες
- 150 γρ τυρί μπάτσο
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 1 σφηνάκι ροζέ κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά του γλυκού ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα υλικά
- Κόβουμε την μελιτζάνες σε ροδέλες και ττις τοποθετούμε σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν (αν χρειάζεται)
- Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε βάρδιες λωρίδες εάν είναι πολύ μακριές τις κόβουμε και στη μέση
- Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λωρίδες με την ίδια τεχνική
- Τρίβουμε την ντομάτα, την ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε διαδοχικά τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες
- Τα διατηρούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το έξτρα λάδι
- Σε ένα άλλο μεγαλύτερο σκεύος βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι
- Μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και αμέσως μετά βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα τηγανισμένα λαχανικά
- Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να ενσωματωθούν τα λαχανικά στη σάλτσα
- Κόβουμε το τυρί μπάτσο σε κυβάκια και το βάζουμε κι αυτά το φαγητό
- Ανακατεύουμε ελαφρά για να μη διαλύσουμε τα λαχανικά μας κλείνουμε το σκεύος με καπάκι
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για ακόμη 50 λεπτά
- Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, αρωματίσουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε