search

Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο, κατσικίσιο τυρί και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Ένα πιάτο για όλη την οικογένεια, μια συνταγή που θα λατρέψεις να φτιάχνεις ξανά και ξανά, χειμώνα και καλοκαίρι! Ζυμαρικά στο φούρνο με μια γιαουρτένια, βελούδινη μπεσαμέλ που ενώνει όλα τα υλικά κι επικάλυψη από μπεσαμέλ που κάνει κρούστα καθώς ψήνεται στο φούρνο.

Στη βάση χρησιμοποιώ κοτόπουλο και λαχανικά αλλά αν θέλεις να φτιάξεις της vegetarian εκδοχή της συνταγής μπορείς να το αντικαταστήσεις με τα αγαπημένα σου λαχανικά όπως για παράδειγμα μελιτζάνα ή κολοκύθι, κομμένα σε κυβάκια. Το πιο απολαυστικό στοιχείο σε κάθε μπουκιά είναι το χοντροθρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί από τη Δωδώνη που δίνει μια υπέροχη σπιρτάδα.



Υλικά

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό
  • 200 γρ. μιξ κίτρινων τυριών ΔΩΔΩΝΗ
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τα ζυμαρικά
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φιλέτο κοτόπουλο στήθος (περίπου 500 γρ) κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κυβάκια
  • 100 γρ. πέστο βασιλικού
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κυβάκια
  • 400 γρ. τυρί κατσικίσιο ΔΩΔΩΝΗ
  • 300 γρ. κοντά ζυμαρικά (βίδες ή πένες)
  • 1 κτσ βούτυρο (για το ταψί)
  • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ
  • Βγάζουμε το γάλα από το ψυγείο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή εναλλακτικά το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ μας.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Για τα ζυμαρικά
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονα αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα φαρδύ τηγάνι.
  • Σοτάρουμε ελαφρά τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Τέλος προσθέτουμε και τις πιπεριές και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε καλά.
  • Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, το κατσικίσιο τυρί και το 1/3 από τη μπεσαμέλ.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ. περίπου (ή ό,τι άλλο ταψί έχουμε)
  • Βάζουμε τα ζυμαρικά στη βάση.
  • Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά και σερβίρουμε.
Cool Artisan